180 godina kasnije: Britanija objavila podatke o 4000 robovlasnika

Voxfeminae.net

Ožujak 16, 2013

Sto osamdeset godina nakon ukidanja ropstva, Velika Britanija objavila je informacije o bogatstvu utemeljenom na robovlasništvu i trgovini robljem u toj zemlji.

Istraživači s University College London-a (UCL) objavili su bazu podataka od oko 4 000 britanskih robovlasnika koji su dobivali naknadu od strane britanske vlade tijekom 1833. godine za emancipaciju svojih robova. Njihov Legacies British Slave-ownership projekt također uključuje podatke o 613 tvrtki koje su okoristile na robovlasničkim odnosima.

Akademici s UCL-a ocijenili su da je otprilike jedna petina britanskog bogatstva iz devetnaestog stoljeća osnovana izravno na ropstvu. To ne uključuje sve one koji su neizravno profitirali iz činjenice da su drugi ljudi bili robovlasnici. S obzirom na opseg atlantske trgovine robljem, brojka je sigurno puno veća.

Iako je američki kongresnik John Conyers još 1989. pokušao provesti legislativu HR 40 kako bi se “osnovalo povjerenstvo za ispitivanje institucije ropstva, rasne i ekonomske diskriminacije Afroamerikanaca i utjecaj tih snaga na današnje Afroamerikance”, takav prijedlog zakona u Americi nikad nije prošao.

Amerika ne posjeduje sveobuhvatnu bazu podataka o robovlasnicima prije 1865. godine, a koliko današnje američko bogatstvo ima svoje korijene u podređenom vlasništvu nitko ne zna.

Od 1960. diskriminacija Afroamerikanaca se povukla u podzemlje, ali nikada nije nestala, ona postoji u svim državama sjevera i juga i u svim društvenim domenama.

Nakon što je Velika Britanija, konačno ukinula ropstvo u 1833., Americi je trebalo još 32 godine i građanski rat da slijede taj primjer. [A.L.] Inequality…

http://voxfeminae.net/vjestice/vijestice-list/1597-180-godina-nakon-britanija-objavila-podatke-o-4000-robovlasnika

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s