Prvi skandal novog pape: “Britance je proglasio uzurpatorima na Falklandima”

Index.hr

Piše: J.C.
četvrtak, 14.3.2013. 16:35

Prvi skandal novog pape: "Britance je proglasio uzurpatorima na Falklandima"

Screenshot: YouTube

“NOVI papa već prvog dana suočen je sa skandalom”, vrišti britanski tisak. Jorge Mario Bergoglio, od sinoć poznat kao papa Franjo, prije godinu dana proglasio je Engleze uzurpatorima na argentinskom teritoriju. Riječ je naravno o Falklandskom otočju.

“Dolazimo se boriti za sve koji su pali, sinove domovine koji su otišli braniti svoju majku, svoju domovinu, vratiti ono što je njihovo, ono što je uzurpirano”, rekao je Bergoglio na misi koju je predvodio u travnju prošle godine u Buenos Airesu.

Radilo se o misi zadušnici povodom 30. godišnjice britansko-argentinsko sukoba oko Falklanda. Tom prilikom je Bergoglio pozvao sve Argentince da “ne zaborave one koji su pali tijekom rata i prolili svoju krv na argentinskom tlu”.

Ponovo tenzije oko Falklandskih otoka

Između Britanije i Argentine zadnjih mjeseci je, podsjećamo, opet zaiskrilo zbog Falklandskog otočja. Najprije je na summitu G20 u lipnju prošle godine došlo do svađe između britanskog premijera Davida Camerona i predsjednice Argentine Christine Fernandez de Kirchner, da bi Cameron prije nekoliko mjeseci izjavio da je Engleska ponovo spremna ratovati zbog Falklanda.

Stanovnici Falklandskih otoka ovog tjedna izašli su na referendum, na kojem su glasali o tome žele li ostati pod britanskom krunom ili se odcijepiti. Čak 98,8 posto stanovnika Falklanda (od 92 posto koliko ih je sudjelovalo na referendumu) poručilo je da žele ostati dio britanskog teritorija.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/prvi-skandal-novog-pape-britance-je-proglasio-uzurpatorima-na-falklandima/667449.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s