OVAKO JE PAPINSTVO GUŠILO RANO KRŠĆANSTVO (2.dio)

Narkive.com

TREBALO JE I SVETE SPISE ISKRIVITI :

Za nešto takvo pape su angažirale “svetog” Jeronima.

Jeronimu vjerojatno nisu stajali na raspolaganju svi tada još postojeći ne krivotvoreni spisi o Isusovom učenju ali ono što je on činio jasno ukazuje kakav ga je duh vodio (svakako ne božanski). On je po nalogu pape Damaza sastavio Vulgatu, dakle prvu Bibliju. U svakom slučaju je Jeronim jako dobro znao da Isus nije jeo meso i da je poučavao da se životinje vole, a ne da se ubijaju. jer u jednome pismu Juvenianu Jeronim je o toj temi dao jednu značajnu izjavu. On je napisao: “Uživanje životinjskog mesa je bilo nepoznato sve do potopa. Ali nakon potopa su nam usta napunili vlaknima i smrdljivim sokovima životinjskog mesa . Isus Krist, koji se pojavio kad je bilo ispunjeno vrijeme, ponovo je spojio kraj s početkom, tako da nam sada više nije dozvoljeno jesti životinjsko meso.” (Adversus Jovinianum)

Iz ovog teksta proizlazi da je Isus očigledno zapovjedio da se ne jede meso, što potvrđuju i neka stara evanđelja izvan Biblije. Unatoč tome Jeronim je kod sastavljanja Vulgate – današnje Biblije – taj važan aspekt Isusovog učenja zatajio, odnosno preuzeo krivotvorene predloške. On je zatajio neke izjave u tekstovima evanđelja – s druge pak strane ostavio je u njima ponešto što je Petrovoj stolici mrsko.

Jeronim je već tada shvatio koliko je ta zadaća sastavljanja Biblije (jedinstvenog teksta) teska, jer je papi napisao pismo: “Zar se neće naći ijedan . koji me, odmah čim uzme ovu knjigu u ruke, neće grditi iz sveg glasa kao krivotvoritelja i religijskog zločinca, jer sam imao smjelosti da u starim knjigama nešto dodajem, mijenjam ili popravljam?” (J.P. Migne, Patrologiae cursus completus, series Graeca – MPG – 29, st. 525 id.)

U svome ranom dobu bio je pristaša Origena koji je htio ponovo oživiti prakršćanstvo, koji je također već bio prozreo krivotvorenje Biblije. Origen je živio u 3. stoljeću, dakle prije Jeronima, koji je živio u 4. stoljeću. Jeronim je bio svjestan da mu kao Origenovom pristaši prijeti opasnost da bude proglašen heretikom i izopćen i zato se priklonio ustupcima na štetu istine. Za tu ulogu pohvaljen je “svetim”.

Kao sveca se poštuje i cara Konstantina koji je katoličanstvu dao svjetovnu, političku moć. Konstantin je bio brutalan i nasilan čovjek koji je dao ubiti svoje vlastite rođake, svoju ženu i svog sina. I svoje neposredne saveznike je dao okrutno ubiti. Crkva časti Konstantina zato jer joj je pribavio mnoge povlastice, mnoge privilegije. Tako je i s mnogim drugim svecima.

Tko je poznavao istinski kanon,istinske svete spise: Nazareni. Oni su se povukli iz poapostolskog kršćanstva jer je ono odbacilo i zanemarilo istinski kanon, istinsko Sveto Pismo, i oslonilo se na Septuagintu koja je napravljena kao prevod falsificiranih Mojsijevih i proročkih knjiga. Povukli su se i jer se kršćanstvo nije distanciralo prema ropstvu i nije uvazilo ravnopravnost spolova pred Bogom.

Dakle, nazareni su učili da je Mojsije dao neki drugi Zakon, koji nije sadržavao i nije pozivao na krvne Žrtve. Oni su odbacivali tzv. palestinski kanon Sinagoge. To i episkop Epifanije u svome Panarionu (1:18)

Doktrina institucionaliziranih crkava, time i Rimske, velikim djelom je zasnovana na iskrivljenom tumačenju Isusovih rijeci na misli Pseudo-Pavla. Poslanice koje stoje u Novome Zavjetu kao Pavlove, samo djelomično iznose učenje istinskog Pavla iz Tarsa Kilikijskog, a velikim djelom su redakcije ljudi koji su se, po rušenju Hrama, otuđili od izvornog, nazarenskog kršćanstva.

Tako tzv. crkveni Otac Epifanije piše o nazarenima kršćanima Galileje (Epiphanius; Panarion 29) da koristili Evanđelje po Mateju u hebrejskom jeziku, imali su svoj kanon, izvorne Proroke i izvorni Zakon, slijedili Isusa Mesiju i očekivali Njegov Slavni Dolazak, osuđivali su krvne žrtve, držali se vegetarijanske ishrane, odbacivali su ropstvo…

http://hr.soc.religija.narkive.com/v6IgEXVP/ovako-je-papinstvo-gusilo-rano-krscanstvo-2-dio

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s