TVRDA SVETA STOLICA ‘Izbor Pape bez žena je pljuska u lice’

T portal

Trg sv. Petra, Vatikan

Dok se rimokatolički kardinali pripremaju u Vatikanu za tajne konklave i izbor novoga Pape, jedina žena koja sudjeluje u pripremama je krojačica koja šije svečanu odjeću. Najvažnija odluka u životu Crkve donosi se u okolnostima kada u njoj sudjeluje jedna polovica katoličke zajednice, a druga igra sporednu ulogu dok muška hijerarhija odlučuje, piše francuski internetski portal France24

Autor: tportal.hr/Hina

reuters / Reuters (Foto)

Datum objave:
10.3.2013 13:53

‘Ne uzeti u obzir mišljenje polovice svijeta je kao pljuska u lice’, rekla je Janice Sevre-Duszinska koju je Vatikan izopćio nakon što je kao svećenica odslužila neslužbenu misu.

Ideja da samo muškarci odlučuju o novome papi koji će vladati i muškarcima i ženama je parodija, dodala je ta Amerikanka.

Sevre-Duszinska je nakratko bila uhićena dok je prosvjedovala u Vatikanu odjevena u svećeničku odoru, a policija je poslije priopćila kako su samo htjeli provjeriti ‘ima li pravo nositi tu odjeću’.

Benedikt XVI. nije bio sklon liberalima i svećenicama, ali zagovornici te ideje nadaju se kako bi novi papa mogao otvoriti put dijalogu o ulozi žena u Crkvi, uključujući i osjetljivo pitanje ženskih svećenika.

Poznavatelji prilika u Vatikanu kažu da od 115 kardinala koji bi mogli postati novim Papom nijedan nije sklon ukinuti taj tradicionalni jaz među spolovima u Crkvi, koja ustraje u tvrdnji da žene ne mogu biti svećenici jer su svi Isusovi apostoli bili muškarci.

Isto vrijedi i za izbor pape: prema legendi, u srednjem vijeku jedna je žena izabrana na papu, ali je otkrivena kada je rodila. Kažnjena je tako da su je bijesni kardinali svezali za konjsku zapregu i vukli ulicama Rima sve dok nije izdahnula, navodi France24.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/248125/Izbor-Pape-bez-zena-je-pljuska-u-lice.html#.UTyliDdc3ho

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s