Katolička Crkva u Sloveniji mora platiti 80 tisuća eura odštete za pedofilski skandal

Indeks.hr

Piše:
09.o3.2013.

Foto:  AFP

KATOLIČKA Crkva u Sloveniji morat će platiti 80 tisuća eura i to žrtvama svećenika kojem se sudilo za pedofiliju, odnosno za 16 spolnih napada na djevojčice mlađe od 15 godina. Podsjetimo kako je riječ o slučaju kada je tijekom sudskog postupka, odnosno neposredno pred izricanje presude prije šest godina, svećenik  Karl Jošt preminuo. Podsjetimo kako je Jošt preminuo za vrijeme dok je bio u kućnom pritvoru i to od moždanog udara. Tada je sudski postupak obustavljen. Nakon smrti svećenika Jošta jedna od žrtava pokrenula je sudski postupak za odštetu tražeći 140.000 eura od mariborske nadbiskupije i nadbiskupije Celje, te župnog ureda Arče. Drugostupanjski sud tako je odlučio da te tri institucije moraju platiti 80 tisuća eura, a nadbiskupije i župni uredi imaju pravo žalbe na tu presudu. “Crkva je objektivno odgovorna za odštetu”, presudio je sud u Mariboru jer je Joštova vjerska služba ne može vremenski odijeliti od slobodnog vremena kad je navodno napastovao djevojčice. Riječ o prvom slučaju u Sloveniji da je Crkva proglašena odštetno odgovornom za pedofilski skandali.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/katolicka-crkva-u-sloveniji-mora-platiti-80-tisuca-eura-odstete-za-pedofilski-skandal/666609.aspx

 

Jedna misao o “Katolička Crkva u Sloveniji mora platiti 80 tisuća eura odštete za pedofilski skandal

  1. Kada ce crkva vratiti imovinu koja je oduzeta spaljenim “hereticima i vjesticama” za vrijeme katolicke inkvizicije? To je bio samo jedan od nacina na koji je Katolicka crkva stjecala imovinu i svoje basnoslovno bogatstvo. Ako katolickim vjernicima nije jasno odakle tolike nekretnine i imovina Katolicke crkve ovo je samo jdean od odgovora!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s