Ovo je “dvanaest prljavih kardinala” koji nikada ne bi smjeli biti Pape!

Index.hr

Piše: Me.M.

Ovo je "dvanaest prljavih kardinala" koji nikada ne bi smjeli biti Pape!

Foto: AFP

KARDINALI Norberto Rivera Carrera iz Meksika, Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, Timothy Michael Dolan iz New Yorka, Angelo Scola i Tarcisio Bertone iz Vatikana, George Pell iz Australije, Dominik Duka iz Češke, Donald Wuerl iz Washingtona, Marc Ouellet iz Quebeca, Sean O’Malley iz Bostona, Leonardo Sandri iz Argentine i Peter Turkson iz Gane nikada ne bi smjeli postati Pape!

Listu nepoćudnih kardinala sastavila je udruga SNAP koja oko sebe okuplja sve one koje su svećenici seksualno iskorištavali, a 12 “prljavih kardinala” optužuje se da su svojim djelima ili komentarima pridonijeli zataškavanju pedofilije unutar crkvenih zidova.

S objavom imena udruga SNAP odaslala je i poruku Vatikanu da je dosta njihove neprimjerene reakcije na pedofilske skandale koji potresaju Katoličku crkvu. Svjetski mediji objavili su listu koja je napravljena na temelju medijskih napisa, izvješća i izjava žrtava. Prozvani kardinali još uvijek nisu odgovorili na ovakve optužbe.

“Nije na SNAP-u da određuje tko dolazi na konklavu i tko će biti odabran. Kardinali to mogu i bez pomoći SNAP-a”, službena je reakcija vatikanskog glasnogovornika Federica Lombardija. Unatoč takvoj reakciji SNAP je od nabrojanih 12 kardinala zatražio da se sami skinu s liste za sljedećeg Papu. Sam Papa Benedikt XVI često je bio na meti kritika zbog loše reakcije na pedofilske skandale koji razaraju Katoličku ckrvu.

Prije nego izaberu novog Papu, kardinali žele saznati sve o optužbama za korupciju i seksualne skandale te žele uvid u povjerljive vatikanske dokumente. Vatileaks je pod ključem, ali kardinalima je omogućen uvid u tajne crkvene spise. Iako je rasprava pokrenuta, sve to baca sjenu na Katoličku crkvu, zbog čega će ovo možda biti i najneizvjesniji izbori vrhovnog poglavara do sada.

Dodajmo ovoj vijesti i onu kako se trenutno u Rimu nalazi 113 kardinala od mogućih 115 koji bi trebali odabrati novog Papu. Nedostaju samo kardinali Kazimierz Nycz iz Varšave i Jean-Baptiste Pham Minh Man iz Vijetnama. Za sada nije određen datum kada bi se trebao birati novi Papa.

Sean O`Malley

Norberto Rivera Carrera

Oscar Rodriguez Maradiaga

Angelo Scola

Tarcisio Bertone

George Pell

Dominik Duka

Donald Wuerl

Marc Ouellet

Leonardo Sandri

Peter Turkson

Timothy Michael Dolan

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-je-dvanaest-prljavih-kardinala-koji-nikada-ne-bi-smjeli-biti-pape/666088.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s