Inicijativa Nisam vjernik Josipoviću i Milanoviću: Nismo svi zahvalni papi, sramotite se u svoje ime!

Indeks.hr

Piše: J.C.
04.03.2013.

Foto: AFP

“NEDOPUSTIVO je da službeni predstavnici naše države zlorabe svoju funkciju da bi u ime cijelog hrvatskog naroda zahvaljivali — ili ga pozdravljali kao univerzalni moralni autoritet — apsolutističkom vladaru zaslužnom za širenje homofobije, seksizma te suodgovornog za stravične zločine protiv žena i djece”, poručuje Inicijativa Nisam Vjernik Ivi Josipoviću i Zoranu Milanoviću.

U priopćenju za medije Inicijativa Nisam vjernik osvrnula se na pisma koja su Josipović i Milanović poslali u Vatikan povodom abdikacije pape Benedikta XVI.


“U svojim pismima oba visoka državnika kao demokratski izabrani predstavnici hrvatskog naroda izražavaju žaljenje zbog njegova odlaska, bezrezervno hvale njegov dosadašnji rad i eksplicitno, u ime cijelog hrvatskog naroda, mu zahvaljuju na njegovom dosadašnjem radu. Inicijativa ‘Nisam vjernik’ već je povodom posjete Benedikta XVI. Hrvatskoj upozoravala da se ne radi ni o kakvom apsolutno prihvaćenom moralnom autoritetu, već o u najmanju ruku kontroverznoj osobi čije je osobno djelovanje, kao i djelovanje organizacije u kojoj čitav niz godina obnaša najviše funkcije, često u sukobu s osnovnim principima suvremenog shvaćanja demokratskih principa i ljudskih prava, a ponekad i dokazano sadrži elemente organiziranog zločina”, poručuje Inicijativa Nisam vjernik.

Jedan od zadnjih europskih diktatora

Josipovića, koji je u svom pismu ustvrdio da se Josef Ratzinger zalagao za promicanje i zaštitu ljudskih prava, podsjećaju da Vatikan nije potpisao sedam od devet UN-ovih deklaracija o ljudskim pravima, te bivšeg papu nazivaju apsolutističkim vladarom jedinog preostalog totalitarnog režima u Europi, s iznimkom Bjelorusije.

Upravo pod Josephom Ratzingerom Sveta stolica se usprotivila prijedlogu rezolucije UN-a protiv kaznenog progona homoseksualaca u svijetu, a sam Ratzinger homoseksualnost je nazvao “objektivnim poremećajem” i “više ili manje snažnom tendencijom prema moralnom zlu”, ističu iz Inicijative Nisam vjernik.

Dodaju i da je Crkva tek nedavno donekle ublažila svoje diskriminatorne stavove prema ženama, kojima je još u 20. stoljeću negirala pravo glasa na izborima. No, upravo je Ratzinger 2004. kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere potpisao dokument koji govori o “fundamentalnoj različitosti” muškaraca i žena i “božanski određenim” specifičnim ulogama muškarca i žene, te navodi majčinstvo kao ključni element identiteta svake žene, svodeći ženu na objekt namijenjen reprodukciji.

“Ironično, dobro je poznato i da se Ratzinger oštro protivi reproduktivnim pravima žena, uključujući pravo na planiranje obitelji osim često nesigurnim ‘prirodnim metodama’, te pravu na prekid trudnoće, čak i u slučaju opasnosti po fizičko ili psihičko zdravlje žene. Sveta stolica se pod njegovim vodstvom više puta otvoreno usprotivila programima UN-a koji bi olakšali siromašnima pristup kontracepciji. Valja spomenuti i da je Joseph Ratzinger izričito pohvalio malteške zakone koji zabranjuju razvod braka. Misle li Josipović i Milanović na to kad hvale njegov dosadašnji rad?”, pitaju se iz Inicijative Nisam vjernik.

Ratzingerov pontifikat, posebno naglašavaju, bio je obilježen otkrivanjem brojnih zločina visokih crkvenih dužnosnika. Najpoznatiji su slučajevi skrivanja silovatelja djece među katoličkim klerom u SAD-u, Irskoj, Australiji i mnogim drugim zemljama. Upravo je Ratzinger godinama bio na čelu Kongregacije za nauk vjere, zadužene za istraživanje (a zapravo prikrivanje) pedofilskih skandala u crkvenim redovima.

“Sramotite se isključivo u svoje ime, a ne u ime cijelog hrvatskog naroda”

“Naravno, Inicijativa Nisam vjernik uvažava pravo gospodina Josipovića i gospodina Milanovića da, ukoliko to iz nekog mazohističkog razloga žele, čestitaju i hvale poglavara institucije koja protiv njih, njihovih vlastitih stavova i stavova njihovih građana vodi organiziranu kampanju i učestalo ih napada i vrijeđa, nazivajući ih izdajicama i komunistima, no nedopustivo je da službeni predstavnici naše države zlorabe svoju funkciju da bi u ime cijelog hrvatskog naroda zahvaljivali — ili ga pozdravljali kao univerzalni moralni autoritet — apsolutističkom vladaru zaslužnom za širenje homofobije, seksizma te suodgovornog za stravične zločine protiv žena i djece”, poručuju iz Inicijative Nisam vjernik.

“Zbog svega navedenog Inicijativa Nisam vjernik osjeća se dužnom ograditi se od stavova koje su gospoda Josipović i Milanović iznijela u ime cijelog hrvatskog naroda, pa tako i članova naše Inicijative. Inicijativa Nisam vjernik moli sve izabrane dužnosnike Republike Hrvatske da, kad sljedeći puta budu hvalili postignuća vođa totalitarnih režima koji ne poštuju osnovna ljudska prava, bili oni religijski fanatici (kao npr. Mahmud Ahmadinedžad ili Joseph Ratzinger) ili ne (kao npr. Aleksandar Lukašenko), se sramote isključivo u svoje osobno ime, a ne u ime cijelog hrvatskog naroda”, zaključuje Inicijativa Nisam vjernik.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/inicijativa-nisam-vjernik-josipovicu-i-milanovicu-nismo-svi-zahvalni-papi-sramotite-se-u-svoje-ime/665613.aspx

 

Jedna misao o “Inicijativa Nisam vjernik Josipoviću i Milanoviću: Nismo svi zahvalni papi, sramotite se u svoje ime!

  1. Slažem se u potpunosti s gore napisanim i smatram da je g. Josipović licemjer a gosp. Milanović smeće. Ja isto nisam zahvalna nego ogorčena što im moramo davati tolike novce i što sam kao ateista ozbiljno ugrožena kao ljudsko biće u Hrvatskoj. Čim upalim TV, odmah mi se ukaže neki križ, svećenik i sl. A ljudi su si uzeli za pravo da postavljaju križeve gdje im padne napamet.
    Srdačan pozdrav!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s