Crkva i dalje živi u prošlosti:”Zašto je u Hrvatskoj pošlo po zlu?Zbog komunista!”

Indeks.hr

Piše: Petar Vidov

27.02.2013./18.30

Foto: HRT

“ZAŠTO je u Hrvatskoj pošlo po zlu?”, pita se u naslovu svog novog komentara Ivan Miklenić, glavni urednik crkvenog glasnika Glas Koncila. Svatko kome je pod ruke barem jednom došao bilo koji Miklenićev tekst može naslutiti odgovor – krivi su komunisti.

“Zašto je u Hrvatskoj, u unutarnjem gospodarskom, kulturnom, društvenom i političkom životu gotovo sve pošlo po zlu? To pitanje muči svakoga dobronamjernog hrvatskog državljanina i ne može se tretirati kao prvenstveno političko pitanje, već kao sudbinsko, a to znači, s gledišta općega dobra, kao eminentno etičko pitanje”, piše Miklenić u komentaru u kojem analizira nedavno održani okrugli stol na temu “Gdje je danas ljevica u Hrvatskoj?”.

Miklenić polazi od teze da na hrvatskoj političkoj sceni od 2000. godine naovamo nema ni lijevih ni desnih političkih stranaka, zato što ih vode pojedinci koje zanima isključivo lični interes i “koje niti jedan poslodavac ne bi zaposlio”. Temelj je to na kojem Miklenić gradi zaključak da je komunizam (s kojim smo se pozdravili prije 22 godine) Hrvatsku upropastio kako gospodarski, tako i moralno.

Samo je Tuđman valjao

Političke stranke su, piše Miklenić, unutar sebe nedemokratske interesne skupine, “štoviše uvelike su kopije bivše partije”. Takvima su postale zato što ih odreda vode više ili manje reformirani komunisti. Iz Miklenićevog teksta da se iščitati kako je za Hrvatsku sve krenulo nizbrdo nakon smrti Franje Tuđmana, koji za crkvu predstavlja oličenje istinski reformiranog komunista.

“Činjenica je da bivši komunisti imaju ključnu ulogu u stvaranju samostalne Republike Hrvatske, kao i u svim bitnim društvenim procesima u povijesti Republike Hrvatske do danas. No, dok su jedni bivši komunisti, poput prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, bili toliko reformirani da su otvorili prostor suradnje s nekomunistima i zahvaljujući tome uspjeli stvoriti višestranačku Hrvatsku i obraniti je od agresije, drugi, neznatno reformirani komunisti, nisu im to mogli oprostiti pa su poveli, a i danas provode, proces detuđmanizacije Hrvatske i dekonstrukciju mnogih hrvatskih potencijala za svoje interese”, elaborira urednik Glasa Koncila.

Boljševička vlast koči demokraciju?

Aktualnu Vladu RH Miklenić de facto proziva boljševičkom. Tumači i kako komunisti šire svoj utjecaj u hrvatskom društvu: okupirali su HRT, a građanima nameću uvođenje spolnog odgoja koji je za većinu Hrvata, smatra Miklenić, neprihvatljiv. Komunisti su, na kraju krajeva, “zaustavili proces demokratizacije”, a njihovo ignoriranje stvarnosti se, prema Mikleniću, osobito odražava u odnosu manjine i većine te gospodarske mogućnosti.

Protuteža komunističkoj opasnosti za Miklenića i crkvu je, razumije se, Tuđmanov (ili barem nanovo tuđmanizirani) HDZ. Jer Tuđmanove godine su, zasigurno će to posvjedočiti svatko tko se sjeća devedesetih, međunarodno poznati primjer demokratski uređenog društva. Naravno, samo za crkvu koja demokraciju shvaća kao društvo u kojem su svećenici pastiri, a stado je dužno svaku riječ izgovorenu s oltara tretirati kao sveto pismo.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/crkva-i-dalje-zivi-u-proslosti-zasto-je-u-hrvatskoj-poslo-po-zlu-zbog-komunista/664816.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s