U vatikanskoj banci možda leži i novac Tita Riina ili Bin Ladena

Vecernji.hr

OBJAVA: 23.02.2013

Tajna istraga trojice papinih kardinala (2): Kap koja je prelila čašu

Nikada nismo dobili podatke o računima i moguće da je ovdje pohranjen i novac mafije, kažu u IOR-u

Piše: Iz Rima Silvije Tomašević/VLM

U drugom dijelu svog istraživanja o pozadini ostavke Benedikta XVI. talijanski list Repubblica iznosi neke detalje o djelovanju vatikanske banke IOR koju u svojim rukama čvrsto drži državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

Bertone ga najurio

Trojica kardinala, Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore de Giorgi, koje je papa imenovao za istragu curenja informacija izvan vatikanskih zidina, sastavila su izvješće na oko 300 stranica i predala ga papi 17. prosinca 2012. Kaže se da je sadržaj tog izvješća bio kap koja je prelila češu i uvjerila Benedikta XVI. da napusti Petrovu stolicu. Čini se da će Benedikt XVI. trojicu kardinala primiti u ponedjeljak 26. veljače kada je predviđeno primanje nekih kardinala iz vatikanske kurije.

U poslovanju vatikanske banke IOR, koja zapravo nije prava banka jer nema poslovnice, već samo račune, ima mnogo tajnosti. Benedikt XVI. zatražio je transparentnost poslovanja te banke kako bi ušla na bijelu listu banaka, ali još nije dobila potvrdan odgovor europske ustanove. Na čelo vatikanske banke bio je postavljen Ettore Gotti Tedeschi, a prije devet mjeseci izbacio ga je kardinal Bertone.

Sada su svi ljudi na ključnim mjestima u IOR-u iz Bertoneova okruga. Repubblica drži da je Bertone zaposjeo sve što se odnosi na financije.

A u vatikansku banku bi, zapravo, mogao doći i novac mafijaša te u njoj biti opran. Točno je da račun u IOR-u mogu otvoriti samo građani Vatikana, kojih je oko 900, svećenici i crkvene ustanove. U banci je otvoreno oko 25.000 računa. No vlasnici računa mogu opunomoćiti bilo koju osobu za upravljanje računom, a ona pak može ne samo upravljati njime nego i otvarati neku vrstu podračuna.

– Na osnovu onoga što možemo znati o računima, a ne znamo ništa, novac na njima bi mogli imati i Bin Laden i Toto Riina. Nikada nismo dobili nikakve podatke o računima – izjavio je jedan dužnosnik laik vatikanske banke.

Šef ratnih brodova

Prije pet dana Benedikt XVI. prihvatio je imenovanje njemačkog odvjetnika Ernsta von Freyberga novim direktorom IOR-a, dakle devet mjeseci poslije Tedeschijeva odlaska. Ernst von Freyberg je i u upravi njemačkog brodogradilišta Blohm Voss koje proizvodi i ratne brodove. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi na pitanje novinara nalazi li se Ernst von Freyberg na čelu brodogradilišta koje proizvodi ratne brodove odgovorio je da to ne znači da je on poticatelj ratova te kako organizira i hodočašća u Lourdes.

U izvješću trojice kardinala spominje se manjak koji imaju neke talijanske biskupije. Tako se spominje da biskupija Terni ima manjak od 18 milijuna eura zbog loših investicija u nekretnine, gradnju i obnovu zgrada itd. Biskup Ternija bio je mons. Vicenzo Paglia pod kojim je nastao manjak u proračunu za koji je javnost sada doznala. Pagliu je papa prošlog ljeta imenovao pročelnikom Kongregacije za obitelj, ali još nije imenovao novog biskupa u Terniju.

Istoga dana kad je kardinalsko vijeće za vatikansku banku izabralo Von Freyberga za direktora IOR-a Benedikt XVI. potpisao je dokument kojim Bertone ostaje predsjednik Nadzornog odbora vatikanske banke sve do 2015. godine. List Repubblica procjenjuje da je curenje informacija izvan vatikanskih zidina organizirano ne za napad na papu, već obrnuto, da ga se upozori što se događa u vatikanskoj kuriji.

>> Kako je sa scene nestala moćna vatikanska diplomacija

Novi papa mora dobiti dvije trećine glasova

Posljednjeg dana veljače, navečer u 20 sati, Benedikt XVI. prestat će biti papa. A nakon što to obznani, sjest će u helikopter i smjestiti se u svoju ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu. Agencija Reuters jučer je objavila fotografije Benediktova privremenog doma. Na samom ulazu je kalendar s papinom slikom. Fotoreporter Reutersa u vrtu je snimio i krave, a pokraj bazena s ribicama, koje je Ratzinger hranio u kratkim trenucima odmora, kip je Blažene Djevice Marije. Inače, još se ne zna dan početka konklave, ali pravila su jasna: za izbor novoga pape odlučuje se dvotrećinskom većinom. Tek ako se nakon 30 glasanja ne izabere, onda u bubanj idu dvojica s najviše glasova. Pobjednik opet treba dobiti dvotrećinsku većinu.

http://www.vecernji.hr/vijesti/u-vatikanskoj-banci-mozda-lezi-novac-tita-riina-ili-bin-ladena-clanak-514698

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s