La Repubblica: Papa podnio ostavku zbog gay lobija u Vatikanu

Autor/izvor: SEEbiz

Datum objave: 22.02.2013. – 10:27:00

RIM – Na odluku pape Benedikta XVI da se povuče barem djelomično je utjecao izvještaj u kojemu se navodi da su različiti lobiji, uključujući gay lobi, vršili „neprikladan utjecaj“ na unutrašnju politiku Svete stolice, objavila je rimska La Republicca.

Papin glasnogovornik nije želio potvrditi, ali ni da negirati ove navode. List piše da je papa odluku o povlačenju donio 17. prosinca – na dan kada je dobio dosje koji su sastavila trojica kardinala, angažirana da ispitaju takozvanu aferu „Vatileaks“.

Papin batler Paolo Gabriele uhećen je prošlog svibnja i optužen za krađu i curenje papine privatne korespondencije, koja opisuje Vatikan kao leglo intriga i unutrašnjih sukoba.  Dosje na 300 strana, podijeljen na dva dijela, nalazi se na sigurnom – u papinim odajama – i bit će predan nasljedniku Benedikta XVI, navodi se u članku.

Kardinali su u dosjeu opisali brojne frakcije, a među njima je i jedna čiji su članovi „ujedinjeni seksualnom orijentacijom“.

La Repubblica je citirala djelove u kojima se navodi da su pojedini vatikanski dužnosnici bili podvrgnuti „vanjskom utjecaju“ od strane laika sa kojima su imali veze „zemaljske prirode“, što jasno aludira na ucjenjivanje.

U izvještaju se ističe da su različiti lobiji unutar Svete stolice stalno kršili šestu („ne ukradi“) i sedmu zapovijed („ne vrši preljub“).

Šesta se odnosi prije svega na Vatikansku banku, dok su seksualni prijestupi povezani s utjecajem aktivnog gay lobija unutar Vatikana.

U dosjeu su identificirana i mjesta susreta – vila izvan talijanske prijestolnice, sauna u predgrađu Rima, salon za uljepšavanje u centru grada i rezidencija jednog nadbiskupa.

Još jedan talijanski list, Corriere della Sera, pisao je o ovom dosijeu ubrzo pošto je papa najavio povlačenje, opisujući njegov sadržaj kao „uznemirujući”.

http://www.seebiz.eu/la-repubblica-papa-podnio-ostavku-zbog-gay-lobija-u-vatikanu/ar-57696/

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s