Ili će potpisati peticiju ili im djeca neće ići na prvu pričest i krizmu

Vecernji.hr

OBJAVA: 21.02.2013

Roditelji upozorili na neobičan zahtjev vlč. Josipa Pavleka

Roditelji se moraju odlučiti. Ujutro su vjernici, a popodne žele biti nešto drugo, kaže svećenik Josip Pavlek

Ako ne zadovoljiš uvjete, nema sakramenata, kaže Pavlek
Piše: Danica Pajtak/VLM

Kada mi je sin došao kući s vjeronauka i molio me da potpišem peticiju protiv zdravstvenog odgoja, što sam mogla učiniti, nego potpisati – kazala nam je majka osnovnoškolca iz Remetinca pored Novog Marofa u Varaždinskoj županiji. Kazala je da je župnik Josip Pavlek svim roditeljima u Remetincu dao ultimatum: ili će potpisati peticiju ili im djeca neće ići na prvu pričest i krizmu.

Potpisala zbog mira

– Neki roditelji i ja nismo željeli potpisati jer smatram da se Crkva nema pravo miješati u način na koji odgajam svoju djecu, no nakon toga je na vjeronauku opet djeci rekao neka im roditelji potpišu ili ne mogu na vjeronauk. Na kraju sam potpisala zbog sina, kako bi on mogao biti na miru. No to nije nikakav način, ta u kojem stoljeću mi živimo – pita se ova majka koja se ne usudi otkrivati svoj identitet. – Remetinec je malo selo i nitko se ne želi posvaditi sa župnikom, no mogu reći da ima još dosta roditelja koji misle kao ja, samo ne znamo što napraviti – ogorčena je jer želi da njezino dijete ide i na zdravstveni odgoj i na vjeronauk.

– Ne vidim zbog čega te dvije stvari nisu spojive. Zapravo mislim da se zdravstveni odgoj trebao u škole uvesti već odavno, dok bi vjeronauk trebao biti samo u crkvi i točka – smatra. Župnik Josip Pavlek pak kaže da nikome nije dao nikakav ultimatum, a kamoli da je nekog ucijenio. On sam je, kaže, za zdravstveni odgoj, ali ne ovakav. – Nitko ne mora potpisati ovu peticiju, mi živimo u slobodnom vremenu i svi se za takve stvari slobodno opredjeljuju – kazao nam je župnik Pavlek. Ipak, priznao je da se roditelji koji ne potpišu tako zapravo opredjeljuju da im djeca ne idu na prvu pričest i krizmu. – Roditelji se moraju opredijeliti na koji način žele odgajati svoju djecu, ne mogu ujutro biti vjernici, a popodne nešto drugo i ja im samo želim pomoći da budu bolji vjernici i bolji građani – objašnjava svoje viđenje stvari župnik Pavlek. – Da bi čovjek pripadao određenom društvu, mora se držati određenih pravila. Tako je i u vjeri. Nitko nije prisiljen da bude vjernik, no ako ne zadovoljavaš te kriterije, tvoje dijete ne može primati sakramente – kaže Pavlek i dodaje da to nisu pravila koja je on izmislio, već je to Božja riječ. Roditelji s kojima smo razgovarali misle pak da iza svega stoji udruga GROZD na čelu s Ladislavom Ilčićem koji je nedavno držao predavanje o zdravstvenom odgoju u Remetincu. Ilčić je kazao da je točno da je roditelje upoznao s problematikom zdravstvenog odgoja te da se na tribini govorilo o potpisivanju peticije, no da on ni koji način nije utjecao na župnika da svojim župljanima postavlja uvjete vezano za pristup sakramentima.

– To je isključivo u nadležnosti Crkve i u to se ne želim miješati – kazao je Iličić koji nije želio komentirati svećenikov postupak.

Nemamo veze s time

– Nama je drago da nas Crkva podupire u našim nastojanjima i borbi protiv zdravstvenog odgoja, no sve druge stvari, tko će ići na pričest i ostalo, to nije naš problem – kazao je Ilčić. Do komentara događanja u župi Remetinec pokušali smo doći i u Varaždinskoj biskupiji, no biskup Josip Mrzljak jučer je cijeli dan je bio odsutan. Ipak, dubiozama o zdravstvenom odgoju trebao bi napokon doći kraj. Naime, danas je stupila na snagu odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole. Uz odluku objavljenu u Narodnim novinama 13. veljače stajalo je da stupa na snagu osam dana od objave, odnosno danas. – Zakon je zakon i treba ga se držati, no ja ću i dalje propovijedati Božju riječ – kratko je to komentirao župnik Pavlek.

>> ‘Štulhofer je kolateralna žrtva rasprave o zdravstvenom odgoju’

Ovaj Štulhoferov program vodi do nastranosti

– U ovom Štulhoferovu zdravstvenom odgoju propagiraju se stvari od kojih se moramo odmaknuti, stvari koje dovode do raznih nastranosti i ubojstava, a mi moramo ići u drugom smjeru – kaže prozvani svećenik i ističe da je odgoj koji je predložen školama potpuno suprotan temeljnim načelima Crkve.

– Kada bih ja pustio nekoga da nekome čini zlo, a ništa ne bih poduzeo, ja bih bio sudionik – objašnjava velečasni Josip Pavlek

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s