Irski premijer se ispričao žrtvama zlostavljanja katoličkih redovnica: “Ništa neće izbrisati te strahote”

Index.hr/mobile

IRSKI premijer Enda Kenny jučer se ispričao tisućama žena desetljećima zlostavljanih u praonicama (tzv. Magdaleninim praonicama) koje su vodile katoličke redovnice i rekao da će im biti isplaćena odšteta.

Piše: M.L.Ilustracija: Arhiva

“Ovo je nacionalna sramota zbog koje nudim duboke i iskrene isprike, i u svoje i u ime države, vlade i svih građana. Bezrezervno se ispričavam svim ženama koje su doživjele zlostavljanja i stigmu Magdaleninih praonica. Duboko nas rastužuje ono što vas je zadesilo. Ono što ste proživjele, bile djeca ili odrasle, nije se smjelo dogoditi’, rekao je Kenny.

Procjenjuje se da je između 1922. i 1996. godine više od 10.000 mladih djevojaka i žena radilo bez ikakve naknade u praonicama koje su vodile časne sestre. ako su isprva služile kao utočište i azil bivšim prostitutkama, Magdalenine praonice vremenom su postale “radne institucije” u koje su slane “žene problematičnog ponašanja”. Osim teškog rada, te su žene često bile meta iživljavanja i zlostavljanja redovnica.

Kenny je istaknuo da nikakva isprika, bez obzira koliko bila iskrena, neće moći izbrisati ono što se zbilo.