Papini podaci pokazuju da je Vatikan pun suparništava

WASHINGTON POST

Benedikt XVI

Uzvanici na oproštajnoj zabavi Carla Marije Viganoa nisu shvaćali zašto nadbiskup izgleda tako tužno. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Sjedinjenim Državama, što je poželjna pozicija, živjet će u rezidenciji na aveniji Massachusetts, preko puta rezidencije američkog potpredsjednika, piše u nedjelju Jason Horowitz za The Washington Post.

Autor: tportal.hr/Hina

Reuters / Reuters Reuters (Foto)

Datum objave:
17.2.2013 19:21

Zadnja izmjena:
17.2.2013 19:34

‘Potrudio se jasno pokazati koliko je time nezadovoljan’ rekao je jedan bivši veleposlanik u Vatikanu koji je bio na svečanosti u vatikanskim belvederskim vrtovima u kasno ljeto 2011. ‘Nismo shvaćali, mi izvana, mi netalijani, što se događa’. Unutar vatikanskih zidina takve zbunjenosti nije bilo. Benedikt je Viganoa bio postavio da provede niz reformi unutar Vatikana, ali neki od vodećih rimskih kardinala potkopali su tu inicijativu i ubrzali Viganoov odlazak u SAD. Viganoova muka i razne neugodne spletke uskoro će postati javne jer će javnosti postati dostupna Papina osobna korespondencija, što se nikad prije nije dogodilo.

Većina medija i Vatikan usredotočili su se na izvor tog šokantnog kršenja pravila sigurnosti, a uglavnom su nezamijećena ostala otkrića sadržana u tim pismima: priče o suparništvu i izdaji, optužbe za korupciju i sustavna disfunkcija koje su sasvim prožele unutrašnje krugove Svete Stolice i osmogodišnji pontifikat Benedikta XVI. A onda je prošli tjedan on najavio da će biti prvi papa u gotovo šest stoljeća koji se odriče toga položaja. Ma tko ga naslijedio, dobit će gerontokraciju opsjednutu borbom za prevlast, nezainteresiranu za temeljna načela upravljanja i sasvim nesklonu reformama, piše Post.

Skandal s curenjem vatikanskih podataka, nazvan VatiLeaks, razotkrio je crkvenu birokraciju suprotstavljenu Benediktovu nastojanju da bude upamćen kao reformator, u vrijeme kad mu se stado konstantno osipa, a Crkvu razdiru skandali u kojima su svećenici u ulozi seksualnih zlostavljača djece. VatiLeaks je pokazao kako je Benedikt slab menadžer koji će vjerojatno biti najviše upamćen po tome kako je otišao. Nije se mogao nositi s kulturom koja odbija i natruhe transparentnosti i radije popravlja štetu tako da pozornost drugih skreće s temeljnih problema institucije.

Njemački je papa na Čistu srijedu pozvao vjernike da ‘pokažu lice Crkve, i kako je to lice katkad izobličeno’. ‘Posebno mislim na grijehe protiv jedinstva Crkve, na podjele u tijelu Crkve. Svećenstvo je pozvao da prevlada ‘individualizam’ i ‘suparništvo’ koji su samo za one ‘koji su se udaljili od vjere’. ‘Prevladavanje individualizma i suparništva znak je poniznosti’, dodao je na posljednjoj javnoj misi u bazilici sv. Petra.

Washington Post piše kako je malo vjerojatno da će se takva kultura radikalno transformirati. ‘Riječ je o ljudima koji su toj instituciji dali život, ali je istodobno ona postala njihov život’, kaže jedan visoki vatikanski dužnosnik. ‘Za razliku od mjesnih župnika koji osobnu nagradu dobivaju svakodnevnim kontaktima, njihov teritorij nije human nego birokratiziran, ali ih posve obuhvaća’.

Cijeli taj debakl ‘nije komunikacijska kriza, nego kriza upravljanja’, prenosi Washington Post.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/243918/Papini-povjerljivi-podaci-pokazuju-Vatikan-pun-suparnistava.html#.USFTpPIrF6k

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s