Papa Benedikt XVI. ostaje živjeti u Vatikanu jer će imati imunitet od optužbi za prikrivanje pedofilije

Index.hr

Piše: J.C.
subota, 16.2.2013. 18:53

Papa Benedikt XVI. ostaje živjeti u Vatikanu jer će imati imunitet od optužbi za prikrivanje pedofilije
Foto: AFP
PAPA BENEDIKT XVI. nakon odstupanja s dužnosti nastavit će živjeti u Vatikanu, što će mu osigurati imunitet od kaznenog progona u slučajevima prikrivanja pedofilije, javlja agencija Reuters.
Kao čelnik Vatikana Josef Ratzinger imao je diplomatski imunitet od optužbi za prikrivanje pedofilije među svećenicima. Ratzinger je, podsjećamo, prije nego je postao papa 24 godine bio prefekt Kongregacije za nauk vjere, koja je bila zadužena za interno istraživanje, a zapravo prikrivanje, pedofilije u crkvenim redovima.
No, prema tvrdnjama pravnih stručnjaka i vatikanskih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni, Ratzingera neće biti moguće sudski goniti niti nakon što odstupi s dužnosti, dok god ostane živjeti u Vatikanu.
“Negdje drugdje bi ga neki luđak mogao goniti zbog pedofilije”

“Njegova prisutnost u Vatikanu je nužna, inače se ne bi mogao braniti. Ne bi imao imunitet, kao ni potrebno osiguranje, ukoliko bi se odlučio za život negdje drugdje. Papa mora ostati u Vatikanu, zaslužio je ostatak svog života provesti dostojanstveno”, kaže za Reuters anonimni vatikanski dužnosnik.
Ratzinger će se s dužnosti povući 28. veljače, nakon čega će živjeti u samostanu u Vatikanu. Nastavit će ga čuvati vatikanska policija, koja ga ne bi mogla pratiti ako bi se odlučio na život u inozemstvu. “Mi nemamo tajnu službu koja može uložiti velike resurse u čuvanje bivših predsjednika, što je običaj u drugim zemljama”, tvrdi anonimni vatikanski dužnosnik.
“Također, ako bi živio negdje drugdje, neki od tih luđaka koji podižu optužbe zbog pedofilije bi ga mogao goniti, a neki sudac bi mogao izdati nalog za njegovo uhićenje, kao u nekim drugim slučajevima gdje se državni poglavari progone zbog stvari koje su navodno činili dok su bili na vlasti. To nije naša glavna briga, ali svakako je nešto što treba uzeti u obzir”, tvrdi Reutersov izvor.
U ožujku se bira novi papa
U Vatikanu su već u tijeku pripreme za izbor novog pape. Očekivalo se da će se konklava 117 kardinala koji će izabrati novog crkvenog poglavara susresti između 15. i 19. ožujka. No, glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi danas je izjavio kako bi se kardinali mogli sastati i ranije.
Ratzinger neće biti lično uključen u izbor novog pape, ali njegov utjecaj zasigurno će biti primjetan. Naime, papa Benedikt je za svog predsjedanja imenovao 67 od 117 kardinala koji će donositi odluku o novom poglavaru crkve. Novi papa se bira dvotrećinskom većinom glasova konklave.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s