Sinead O´Connor o zlostavljanju u “Praonicama Magdalene”: Crkva će opet proći nekažnjeno!

Index.hr

Piše: B. La.
utorak, 12.2.2013. 19:07

Sinead O´Connor o zlostavljanju u "Praonicama Magdalene": Crkva će opet proći nekažnjeno!

Screenshot: YouTube

NAKON što je u nedavno objavljenom službenom izvještaju razotkrivena umješnasot države u tzv. “Praonice Magdalene”, katoličke ustanove koje su se bavile preodgojem djevojaka koje su “krenule krivim putem”, pjevačica Sinead O’Connor za irski Times ispričala je svoja iskustva.

Utočišta se pretvorila u logore

Za početak valja objasniti o čemu je uopće riječ i što su “Praonice Magdalene”. Riječ je o ustanovama koje su vodile časne sestre, a država podupirala. Djevojke su tamo tretirane kao roblje, fizički su kažnjavanje i eksploatirane sve do 1996. kada je zatvorena i posljednja takva ustanova.

Praonice Magdalene prvi su se put pojavile još u srednjem vijeku, a ime su dobile prema Mariji Magdaleni, prostitutki koja je postala sljedbenica Isusa. Ove je azile osnovala Katolička Crkva kako bi pružila utočište prostitutkama koje su se pokajale. Međutim, s vremenom ove su se institucije od utočišta pretvorile u logore prisilnog rada za žene, koje su optužene za “ženama neprimjereno ili problematično ponašanje”, a riječ je o formulaciji koja je bilo otvorena za slobodno tumačenje.

Djevojke su tako mogle biti poslane u “praonice” čak i ako su bile seksualno zlostavljane. Bilo je tu bolesnih djevojčica, samohranih majki, djevojčica bez roditelja, ali i djevojaka koje bi se upustile u predbračne seksualne odnose ili ako je postojala sumnja u njihovu promiskuitetnost.

Bile smo lišene normalnog djetinjstva

Sinead O’Connor kao 15-godišnjakinja je na 18 mjeseci zatvorena u jedan od azila, koji su popularno nazivani “praonicama”, nakon što je uhvaćena u krađi, a vlasti su ocijenile da je “problematična”.

“Bile smo djevojčice, ne žene, djeca. Bio je to zatvor u kojem su djevojke svakodnevno plakale. Nisu nam dopuštali da viđamo svoje obitelji, bile smo zatvorene, potpuno odsječene od života, lišene normalnog djetinjstva. Neprestano su nam ponavljali da smo tamo jer smo loši ljudi. Neke od tamo smještenih djevojaka bile su silovane kod kuće, no nitko im nije vjerovao. Jedna od djevojaka tamo se našla samo zato jer što je imala bolestan kuk, a njezina obitelj nije znala što raditi s njom”, rekla je pjevačica.

Crkva će opet proći nekažnjeno!

Jedan od incidenata zbog kojih je svojevremeno postala omražena u određenim krugovima, dogodio se za vrijeme nastupa u Saturday Night Liveu kada je poderala papinu fotografiju. Danas objašnjava da je taj čin dijelom potaknuti ljutnjom zbog nepravde koju je doživjela tijekom svog zarobljeništva u Praonicama Magdalene.

Priznanje države da je podržavala rad Praonica Magdalene te isprika koju je Crkva uputila žrtvama i njihovoj djeci za O’Connor nisu ni približno dovoljne: “Zgrožena sam što se država nije ispričala. Zgrožena sam i nedovoljno jasnom i snažnom isprikom Crkve. Crkva će opet proći nekažnjeno.”

“Tamo nije bilo rehabilitacije, ni terapije. Samo ljudi koji su nam svakodnevno govorili da smo grozne osobe. Naravno, prestala sam krasti jer nisam željela da me tamo vrate. Ali pod koju cijenu?”, zaključila je Sinead.

http://www.index.hr/black/clanak/sinead-oconnor-o-zlostavljanju-u-praonicama-magdalene-crkva-ce-opet-proci-nekaznjeno/662150.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s