Papino obrazloženje: Kurija se ne da promijeniti… Onda idem ja!

Večernji.hr

OBJAVA: 12.02.2013 / 23:10

pozadina ostavke – Vatikanisti “preveli” papino obrazloženje

Gotovo da nema bolnice u Italiji, na primjer, u vlasništvu Crkve koja nije u teškim gubicima zbog lošeg upravljanja, ali i zbog korupcije

Piše: Silvije Tomašević

Odlazak Benedikta XVI. s Petrove stolice uzdrmat će vatikansku kuriju. Možda je upravo to Joseph Ratzinger htio učiniti i kao poglavar Katoličke crkve, ali nije uspio. Potres bi mogao zadati udarac okoštalosti vatikanske kurije. Gian Maria Vian, glavni urednik vatikanskog glasila Osservatore Romano, napisao je u današnjem broju da je Benedikt XVI. svoju odluku o ostavci donio nakon prošlogodišnjeg putovanja u Meksiko i na Kubu te nakon što je stalno preispitivao “svoju savjest pred Bogom”.

Samostan za pape u miru

No, novinske analize spominju da je Ratzinger bio umoran i od unutarvatikanskih borbi. Nije više imao snage boriti se protiv nesuglasja, pa i financijskih skandala. Gotovo da nema bolnice u Italiji, na primjer, u vlasništvu Crkve koja nije u teškim gubicima zbog lošeg upravljanja, ali i zbog korupcije.

Benedikt XVI. u obrazloženju odlaska spomenuo je da odustaje i za dobro Crkve. Upravo taj izraz izaziva mnoge sumnje pa vatikanisti drže kako je svojim potezom Benedikt XVI., koji će se povući u samostansku zgradu unutar vatikanskih zidina koja se već mjesecima obnavlja upravo za papu u miru, htio pomaknuti ono što kao papa nije mogao. Njegovim odlaskom automatski padaju i drugi dužnosnici, od državnog tajnika, na kojoj je kardinal Tarcisio Bertone, pa nadalje. Novi papa imenovat će nove ljude. Možda se upravo zbog nemogućnosti da riješi neka kadrovska pitanja – smanji broj kongregacija i papinskih vijeća, što je najavljivao na početku svoga pontifikata, općenito smanji broj osoba na vatikanskoj plaći itd. – Benedikt XVI. i odlučio na šokantan potez: – Odlazim ja!

Komentari talijanskih glasila mogu se, zapravo, svesti na rečenicu: “S obzirom na to da nije mogao izmijeniti kuriju, Benedikt XVI. došao je do gorkog zaključka: – Mijenjam sebe.“ Taj se potez tumači kao “ekstremno i traumatično žrtvovanje pape intelektualca kojega je porazio okoštali aparat vlasti”.

Nadbiskup Palerma kardinal Paolo Romeo u privatnom društvu tijekom prošlogodišnjeg putovanja u Kinu govorio je čak o zavjeri protiv pape. Mons. Luigi Bettazzi govorio je o papinoj ostavci kad se ona još nije mogla ni naslutiti. Jedan Ratzingerov potez, 28. travnja 2009., tijekom posjeta L’Aquili stradaloj u potresu mogao je dati naslutiti njegove namjere – na grobu Celestina V., pape koji je 1294. napustio Petrovu stolicu, ostavio je svoju biskupsku stolu.

Benedikt XVI. učinio je mnogo protiv svećenika pedofila koje je nazvao zločincima, a čija je zlodjela Crkva skrivala. Ući će u povijest i kao papa koji je kazao da i religija može pogriješiti ako je fundamentalistička. Koja je kap prelila čašu? Bio je svakako šokiran VatiLeakesom i curenjem povjerljivih informacija u javnost. Izdaja sobara Paola Gabrielea bila je sol na tu ranu. Vatikanska banka IOR još nema svoga predsjednika nakon što je prije osam mjeseci izbačen Ettore Gotti Tedeschi, koji je papi bio savjetnik u pisanju enciklike o ekonomiji. Navodna financijska prijevara salezijanaca vrijedna je više milijardi, salezijanci su pod istragom, a državni je tajnik Tarcisio Bertone salezijanac…

Koliko je šupalj brod?

Osnivač zajednice sv. Egidija i ministar u vladi Marija Montija prof. Andrea Riccardi, koji dobro poznaje Ratzingera, kaže da je “papa naišao na mnogo veći otpor od onoga koji možemo i zamisliti“. Hoće li njegovo žrtvovanje pridonijeti promjenama u Vatikanu? Ratzinger je preuzeo Crkvu kad je, kako je tada bio rekao, bila kao brod koji pušta vodu na sve strane. Još je tada najavio uvođenje nulte tolerancije prema onima koji su nanijeli zlo djeci i oblatili Crkvu. Koliko je u tome uspio?

Na ovogodišnjem Križnom putu kod Koloseja bit će i novi papa, nasljednik Ratzingera. Na konklavi, koja počinje 4. ožujka, sudjelovat će 117 kardinala, koliko ih je u zboru mlađih od 80 godina. Među njima više je od polovice Europljana, no ovaj put mogao bi biti izabran netko s drugog kontinenta…

http://www.vecernji.hr/vijesti/papino-obrazlozenje-kurija-se-ne-da-promijeniti-onda-idem-ja-clanak-509424

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s