“Ako sam ja kriv, cela zajednica je saučesnik”.

e-novine/13.02.2013 – 16:37

Država ne goni episkopa

Lavrentije pred sudom

Piše: Bojan Tončić

Komandna odgovornost: Episkop Lavrentije, the godfather

Photo: http://www.sumadijapress.com

Država se pojavila prekasno da spasi Nebojšu Zarupca, stigla je samo da konstatuje smrt jednog teško bolesnog građanina, ali i svoju. Ubica u mantiji kazao je na suđenju da je o primeni sile sklapao sporazum sa bolesnicima. I nešto mnogo važnije, za proces protiv njega koji vodi država i utvrđivanje krivice visokog crkvenog velikodostojnika za podstrekivanje na ubistvo i nasilničko ponašanje, po privatnoj tužbi: “Ako sam ja kriv, cela zajednica je saučesnik”. Jednog nedodirljivog saučesnika predstavljaju Branislav Peranović i Živko Trifunović, drugi treba da im presudi. Biće to zanimljivi procesi

Episkop šabački Lavrentije izneće svoju odbranu 18. februara pred Višim sudom u Šapcu, u postupku koji se protiv njega vodi po zahtevu porodice Nenada Zarupca, štićenika Centra za lečenje bolesti zavisnosti “Sretenje” u Jadranskoj Lešnici, koga je 6. avgusta prošle godine ubio sveštenik Branislav Peranović. Postupak protiv Živka Trifunovića, u javnosti poznatog kao episkopa Lavrentija, za podstrekivanje na ubistvo i nasilničko ponašanje, pokrenuo je otac ubijenog Zarupca, nakon odbijanja kao neosnovane krivične prijave u Javnom tužilaštvu.

“Otac pokojnog Zarubac Nebojše Miloš Zarubac najpre je podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužiocu u Šapcu protiv Živka Trifunovića, odnosno episkopa šabačkog Lavrentija i viši tužilac je odbacio tu krivičnu prijavu. Nakon odbačaja prijave oštećeni je Višem sudu u Šapcu podneo zahtev za sprovođenje istrage u kojem je opisao radnje kao teško ubistvo u podstrekavanju i krivično delo zlostavljanje i mučenje u podstrekavanje”, rekao je istražni sudija Slobodan Velisavljević.

Episkop Lavrentije podržao je Branislava Peranovića u obavljanju njegove opskurne delatnosti, primivši Centar “Sretenje” pod okrilje Episkopije šabačke, uprkos činjenici da se protiv Peranovića vodio krivični postupak i da su snimci njegovog nasilja nad štićenikom u Centru “Crna reka” objavljeni i izazvali ogorčenje javnosti. Lavrentije je, štaviše, tri nedelje pred ubistvo Nebojše Zarupca, odlikovao Peranovića činom protojerej stavrofor, najvišim u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji podrazumeva i pravo odlikovanog da nosi zlatni krst (protojerej-stavrofor – nosač krsta, krstonosac).

Odustajanje države od gonjenja Živka Trifunovića, alijas Lavrentija, samo je nastavak svetovno – duhovnog poigravanja ljudskim životima, koje su, Memorandumom o saradnji MUP-a i SPC na sprovođenju Strategije za borbu protiv narkomanije u Srbiji, 18. marta prošle godine ozakonili patrijarh Irinej i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Tim su aktom predvideli formiranje mreže od šest kazamata u kojima će se, navodno, lečiti teški bolesnici; terapija su bili popovsko ispiranje mozga i fizički rad, a kazne svirepo batinanje kakvo je realizovao ubica Peranović. Prvi policajac Srbije odvalio je da se u tim mučionicama izleči i 95 odsto narkomana koji zatraže pomoć, a potom i to da se slučaj “Crna reka” neće ponoviti. Fakat nije, nema snimka ubistva, a ni popovskog lečenja pre njega.

Udruženi zločinački poduhvat: Branislav Peranović, pravoslavni ubica

Photo: forum.motoasocijacijasrbije.com

“Svi za koje se utvrdi da su radili mimo hrišćanskih, jevanđeljskih i ljudskih načela i u suprotnosti sa državnim i crkvenim zakonima i propisima, mimo onog što je crkva blagoslovila u najboljoj nameri, čega su oni bili duboko svesni, biće najstrože sankcionisani po kanonima i zakonima naše crkve. Borićemo se svom snagom da se nikada više nešto slično u našoj crkvi ne dogodi. Posebno da se ne ponovi ono što se tragično desilo u ‘Sretenju’ kada je izgubljen jedan dragocen mladi život. Pojačaćemo napore crkve u našoj eparhiji u borbi protiv svake vrste nasilja u duhu pravoslavne vere i hrišćanskog morala”,

Osumnjičeni se episkop oglasio nakon zločina, prepoznatljivim tamjanskim naricanjem nad “izgubljenim mladim životom”, koje je trebalo da afirmiše “najbolje namere” Crkve i nekako sakrije očigledno: da je on, u ime vladine organizacije za zbrinjavanje zavisnika i krađu para, obezbeđivao legalnost Peranovićevoj mučionici. I da je, suštinski, bio Peranovićev saučesnik u bahaćenju i sprovođenju neograničene vlasti koja ima samo jedan platni spisak.

Država se pojavila prekasno da spasi Nebojšu Zarupca, stigla je samo da konstatuje smrt jednog teško bolesnog građanina, ali i svoju. Za šabačko Tužilaštvo – jedno svešteno lice je nevino. Ubica u mantiji kazao je na suđenju da je o primeni sile sklapao sporazum sa bolesnicima. I nešto mnogo važnije, za proces protiv njega koji vodi država i utvrđivanje krivice visokog crkvenog velikodostojnika po privatnoj tužbi: “Ako sam ja kriv, cela zajednica je saučesnik”.

Jednog nedodirljivog saučesnika predstavljaju Branislav Peranović i episkop Lavrentije, drugi treba da im presudi. Biće to zanimljivi procesi.