Plen mantijaškog morala

enovine

11.02.2013 – 18:20

Podvlačenje crte: Pljačka Srpske pravoslavne crkve

Piše: Bojan Tončić

Najveća je žalost za novcem: Voštanice gore za dušu otetim banknotama svih vera, rasa i boja

Photo: Stock

Ako podvučemo crtu, za građane Srbije nije nastupila nikakva šteta, naprotiv, bar deo novca koji su dali za crkvenoslovensko mrmorenje biće vraćen u legalne tokove, trošenjem navodno novog vlasnika koji, po crkvenim pričama, nema mnogo mere u rasipanju onoga što, fakat, nije zaradio. Kakvi li su grčevi u stomacima potresali Patrijaršiju kada su mantijaši, k’o Topalovići, shvatili da nema mukotrpno stečenog plena, to je valjalo videti. Vrti glavom u neverici Srbin poznanik (poznanik Srbe), ma, da l’ je moguće

Kada bi Srpska pravoslavna crkva prebacila svoj biznis u legalne okvire – u Srbiji više nikada ne bi bilo gladnih – naravno, pod uslovom da država, saučesnik u unosnom biznisu, novac od oporezovanog pojanja, prodatih sveća, ikona, brojanica i drugog espapa za verujući svet, uloži u namirnice, a ne kao popovi u moćna vozila zatamnjenih stakala. Nema, međutim, ni najave da će se neko iz mantijaškog vrha odlučiti na samoubilački korak, da sebi i kolegama po nekažnjivoj pljački uskrati bogatstvo neslućenih razmera, dok na pravdi njihovog virtuelnog poslodavca umiru ljudi bez hrane i lekova, a gotovo dve stotine škola u Srbiji nema tekuću vodu.

O blagajni je, dakle, reč, posle državne, legalno, orobljena je, mimo eparhijskih propisa i nepisanih pravila, i crkvena – zlobnici bi kazali, nek’ vide kako je. Nakon petodnevnog grejs – perioda, u kojem je država Srbija sekularno puzila i poštovala nalog patrijarha SPC Irineja, ćutala o pljački neoporezovanog crkvenog plena, oglasilo se pravosuđe i javnost je saznala da je sudija Višeg suda u Beogradu naložio sprovođenje istrage protiv blagajnika Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke, najbogatije u SPC, Srbislava Žikića, zbog sumnje da je proneverio 890.000 evra, 19,5 miliona dinara, 50.000 dolara i 40. 000 švajcarskih franaka crkvenih para. Žikiću je određen pritvor do 30 dana, a njegov navodni saučesnik i poslovni partner brani se sa slobode od optužbe da je od Žikića uzeo 374.000 evra, radi navodnog otvaranja pekare.

Uhvaćen na delu: Crkveni miš u akciji otuđenja pravoslavne pizze

PHOTO: http://www.freakingnews.com

Patrijarhova želja je, ispostavlja se, zapovest za ministra policije i predsednika Vlade Ivicu Dačića; nakazna je simbioza države i autonomne firme za svadbe i sahrane koja poput pijavice isisava budžetski novac, funkcionisala kao i prilikom ranijih slučajeva ruganja sekularizmu, pogotovu kada su popovi posezali za državnim parama – za penzije, izgradnju ove, ili ulepšavanje one bogomolje, za izgradnju popovskog konaka, ktitor Đilas, total 30 miliona; sa izmišljenim računima i naduvanim virmanima, neimarskim muljanjem i falsifikovanjem.

Onda se pojavio blagajnik Srbislav Žikić i Crkva je morala da se obrati državi, ne bi li ušla u trag novcima, ovoga puta svojim, iz najbogatije Beogradsko-karlovačke arhiepiskopije koja ima, kako kažu crkveni izvori, 70 crkava, a valja tome dodati, ovako neprovereno i laički, recimo, devet prodavnica u strogom centru Beograda u kojima se neoporezovano valjaju pomenuta ikonaška mamipara i knjige-ubice različitih provenijencija, uglavnom pravoslavne.

Žikić je, navodno, godinama potkradao SPC, pojavio se u beogradskoj štampi i primitivni naslov koji obaveštava čitateljstvo da je krao i od – ju, daleko bilo – patrijarha Pavla, što će reći da je pokojni ratni zapovednik SPC Stojčević personifikacija dobrote, te kao takav nije hteo da crkveni plen poveri bankama. Pre Žikićevog poduhvata iz Crkve su procurile nekolike afere koje nisu dobile pravosudni epilog, već ih je vlast tolerisala: suspendovan je vladika srednjeevropski Konstatin, raščinjen vladika raško-prizrenski Artemije, osumnjičeni su arhimandrit Simeon Vlaški i vladika mileševski Filaret. Za proneveru novca, naravno, samo je kod Artemija izmišljena sumnja u tobožnje raskolništvo. Ova činjenica osnovano postavlja važno pitanje, zbog čega bi Žikić bio procesuiran pred državom, kada za isti navodni greh nisu odgovarali velikodostojnici.

Ako podvučemo crtu, za građane Srbije nije nastupila nikakva šteta, naprotiv, bar deo novca koji su dali za crkvenoslovensko mrmorenje biće vraćen u legalne tokove, trošenjem navodno novog vlasnika koji, po crkvenim pričama, nema mnogo mere u rasipanju onoga što, fakat, nije zaradio. Kakvi li su grčevi u stomacima potresali Patrijaršiju kada su mantijaši, k’o Topalovići, shvatili da nema mukotrpno stečenog plena, to je valjalo videti. Vrti glavom u neverici Srbin poznanik (poznanik Srbe), ma, da l’ je moguće.

Mi gradimo hram, sram gradi nas: Božja kuća od konvertibilne građe

Photo: http://www.wittenburgdoor.com

Jeste, najskuplji automobili su u voznom parku, ali novca nema; interna blagajna u koju se sliva novac, navodno milion dinara dnevno, kontroliše se jednom godišnje. poslednji je pregled bio vanredni, za njega je Crkva, kada se posumnjalo u loše knjigovodstvo, odnosno pljačku, iznajmila usluge kontrolora iz inostranstva. Među sobom mantijaši su delili silno blago, potpisivali priznanice, njihovo je jedino knjigovodstvo, ne računajući novac za popovske penzije, bilo interno; 678 miliona dinara SPC je tokom prošle godine dobila od Ministarstva za vere i Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

Ko ukrade tuđ novac mora da odgovara, pa makar taj novac bio i nelegalno stečen; Srboljub Žikić nije zaštićen lopovskim kodeksom, odnosno mantijom, moraće pred građanski sud koji oslobađa teže nego crkveni; Filaret će graditi hotel sa mnogo zvezdica, Simeon krckati ostatak od 350.000 evra iz blagajni dveju eparhija, Kosovsko-metohijske i Raško-prizrenske, Artemije će graditi kosovske barikade od priručnog materijala, Konstantin će možda biti još koji put ukoren, Patrijarh će se sećati kako je gorela niška crkva u izgradnji, Crkva će odbacivati sve priče o podmetnutom požaru. Duhovno-svetovni lopovski komplot iscrpljuje Srbiju, kraj ove razbojničke bande se ne nazire.

http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/78878-Plen-mantijakog-morala.html

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s