Bozanić na misi o komunizmu i zdravstvenom odgoju: Crkva ne može šutjeti!

Index.hr/mobile

“PROZIVANI smo, jer smo progovorili protiv ideologije koja razara čovjeka i hrvatsko društvo, počevši od obitelji, od te dragocjene jezgre kojoj sustavno prijeti rasipanje”

Piše: R.I.Foto: Bruno Konjević/Cropix

ZAGREBAČKI kardinal Josip Bozanić jučer je predvodio misu u Katedrali povodom blagdana Alojzija Stepinca. Nije mogao propustiti ne osvrnuti se na zdravstveni odgoj, ali i druga aktualna pitanja.

“Prozivani smo, jer smo progovorili protiv ideologije koja razara čovjeka i hrvatsko društvo, počevši od obitelji, od te dragocjene jezgre kojoj sustavno prijeti rasipanje. Prozivani smo, jer dajemo do znanja da je u pitanjima odgoja unutar demokratskoga društva potreban razgovor s roditeljima, jer je riječ o odnosu odgovornih za život države i društva prema svojim građanima. Prozivani smo i napadani, jer na poticaj roditelja i drugih vjernika tražimo da se u pitanjima vrijednosti omogući izbor programa. Treba jasno reći da mi promičemo vrijednosti bez kojih kao vjernici ne možemo živjeti”, kazao je u propovijedi Bozanić dodajući da kao Crkva imaju pred sobom istinu koju je Bog objavio po Isusu Kristu. “U njoj želimo živjeti i pridonositi društvu, ali smo jednako tako za tu istinu spremni podnijeti i žrtve”, poručio je.

“Crkva ne može šutjeti. Crkva je jednako tako u svojoj odgovornosti pozvana zalagati se za dobro cijeloga društva i sudjelovati u njegovu životu, posebno ondje gdje vidi kršenje temeljnih prava i sloboda. Zbog toga nam je dužnost upozoriti na važnost slobode ispovijedanja vjere; na važno mjesto roditelja u odgoju djece; na važnost mogućnosti izbora vrijednosnih sustava; na nužnost poštovanja prema sastavnicama civilnoga društva”, poručio je kardinal, prenosi IKA.

“Posljednjih se mjeseci u hrvatskome društvu suočavamo s pojavama prema kojima nitko komu je stalo do dobra čovjeka i Domovine ne može biti ravnodušan. Takve smo pojave i ranije prokazivali kao plodove sjemena komunističkoga mentaliteta. U osobi se blaženog Alojzija Stepinca spaja, kako je to rekao blaženi papa Ivan Pavao II., cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom proteklog stoljeća obilježena trima velikim zlima: fašizmom, nacizmom i komunizmom. Blaženi je Alojzije žrtva komunizma, ali kao žrtva postaje i sudac tog režima te nam pruža kompas da bi se znali orijentirati u našoj suvremenosti”, rekao je kardinal, poručivši da je točno da je komunizam kao režim pao, “ali njegovo sjeme, njegovi kriteriji, mentalni sklop na mnogim područjima još uvijek traju”.

Bozanić je kazao i da zna da će njegove riječi biti posebno odvagnute te da će biti onih koji će govoriti što smije a što ne smije reći i da će često riječi biskupa protumačene s ciljem da se “iskrivi istina i dokine sloboda riječi”

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=661877

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s