Javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima

http://www.mvinfo.hr/index.php

Jeste li znali da je u tijeku “internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima“? Pretpostavljamo da nemate pojma, pa iako je nekome očito jako stalo da javna rasprava ostane tajna, shodno našem opredjeljenju zagovaranja i ispunjavanja tzv. javnih interesa upozoravamo vas na tu činjenicu, baš kao što će i neki pretendenti na ulogu javnog medija (ili samo vrli zagovaratelji njihovog javnog financiranja) očito namjerno zatajiti ovu javnu raspravu.

Dakle, do petka 8. veljače 2013. svi zainteresirani mogu se svojim promišljanjima, prijedlozima, kritikama… uključiti u javnu raspravu  i Ministarstvu kulture RH na adresu elektroničke pošte javna.rasprava-el.mediji@min-kulture.hr poslati ispunjen Obrazac sudjelovanja u internetskom savjetovanju tj. “dostaviti svoje načelne primjedbe i prijedloge na cjelokupni tekst, kao i konkretne primjedbe i prijedloge na pojedine članke predložene u Nacrtu, uz jasna obrazloženja”.

Vrlo je vjerojatno da do javne rasprave ne bi niti došlo da se nisu pojavili disonantni tonovi na nedavnom prvom čitanju Nacrta na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora.

Nije nikakva tajna da je portal Moderna vremena Info još tijekom prošle jeseni sudjelujući u razgovorima za koje smo pretpostavljali da tek trebaju dovesti do ove javne rasprave zauzeo jasan i kritičan stav prema nekim predloženim rješenjima, pogotovo onima koja elektroničke publikacije (portale) diskriminiraju na osnovu pravne osobnosti, i shodno tome portalima kojih su izdavači tvrtke (d.o.o.) onemogućuju npr. javljanje na natječaj Fonda za pluralizam elektroničkih medija, pri čemu im se bez jasnih argumenata odriče i sama mogućnost da budu nakladnik tzv. neprofitnog medija.

Odnosno, sve ono što nije dopušteno d.o.o.-ima isključivo se prepušta udrugama, obrazovnim ustanovama, zakladama… bez obzira na stvarno “stanje na terenu” tj. tko je i u kolikoj mjeri stvarao ili stvara hrvatski web.

No, o svemu tome, kao i o još nekim spornim dijelovima Nacrta kao i lošim tendencijama koje iščitavamo iz njega, očitovati ćemo se uskoro koristeći pravo na sudjelovanje u javnoj raspravi, kao i kroz tekstove koje ćete moći čitati na našem portalu.

Ovom prilikom p(r)ozivamo i kolegice i kolege iz H-Altera, Kulturpunkta & co … da pokušaju biti dosljedni svojim proklamiranim ciljevima i da na svojim portalima makar u zadnji čas obavijeste eventualno zainteresirane da je još nekoliko dana otvorena javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima, za pluralizam kojih smo se u protekle dvije godine kao zajednički zalagali.

***

Dopuna, 04. veljače u 16:05 h:

Promaklo nam je da je u međuvremenu na 7. sjednici Sabora održanoj 1. veljače 2013. izglasan Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima.

Sjednice Sabora

“Doneseni akti na 7. sjednici

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ELEKTRONIČKIM MEDIJIMA, prvo čitanje, P.Z. br. 238 Rasprava je zaključena 31. siječnja 2013.

Na 7. sjednici 1. veljače 2013. donesen je zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona. Sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja uputit će se predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona (90 glasova “za”, 34 “protiv”, 3 “suzdržana”).”

U dobroj vjeri pretpostavimo da će se i eventualni doprinosi javnoj raspravi uputiti predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona, zajedno s primjedbama, prijedlozima i mišljenjima iz Hrvatskog sabora.

I učinimo raspravu doista javnom!

N.B. – MV Info , 04.02.13

http://www.mvinfo.hr/najnovije-vijesti.php

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s