Zakošek: Zbog ‘ubij pedera’ i Crkva treba pitati gdje se pogriješilo

Večernji.hr

OBJAVA:01.02.2013 / 19:35

Dekan fakulteta političkih znanosti o sukobu s J. Reisman

Istinski sam zgrožen količinom negativnih reakcija na Judith Reisman

Piše: Irena Kustura

Nakon što je u središte zanimanja javnosti dospio nakon verbalnog sukoba s J. Reisman, dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek nekoliko dana nakon toga zgraža se nad napadima na Amerikanku.

– Istinski sam iznenađen i zgrožen količinom mržnje i negativnih reakcija na gostovanje Judith Reisman na Fakultetu političkih znanosti, prije svega zato što počivaju na parcijalnim i nedostatnim informacijama o tom predavanju kao i na nedopustivoj zamjeni teza. U organizaciji predavanja Judith Reisman može se uočiti namjera političke manipulacije: nju se predstavlja kao istaknutu znanstvenicu i većina predavanja dogovorena su kao znanstvena predavanja na Sveučilištu u Zagrebu. Međutim, J. Reisman nije priznata znanstvenica. Iako ima i objavljene znanstvene radove, većina njezinih publikacija propagandnog su karaktera i zagovaraju određene svjetonazorske i političke stavove. I to bi bilo legitimno da neki od tih stavova ne impliciraju diskriminaciju homoseksualnih osoba: ne znam kako je sa zaštitom ljudskih prava u SAD-u, ali u Hrvatskoj i Ustav zabranjuju diskriminaciju po spolnoj orijentaciji – kaže Zakošek.

Mislite li da ste pogriješili što ste uopće organizirali predavanje J. Reisman?

Predavanje J. Reisman na Fakultetu političkih znanosti pod naslovom “Media Representation of Children: Crime, Violence and Pornography in Playboy, Penthouse and Hustler magazines” dogovoreno je u sklopu kolegija Mediji i različitosti, koji se održava utorkom u 10 sati, a ne kao javna tribina. No prije nego što sam ja kao dekan uopće informiran o tom gostovanju internetske stranice udruge Vigilare i Hrvatskog kulturnog vijeća najavile su predavanje Reisman kao javnu tribinu. Takav postupak smatram nekorektnim i jednom vrstom političke instrumentalizacije događaja koji je trebao imati akademski karakter.

Mnogi su vam zamjerili što ste se umiješali u raspravu studentice i J. Reisman.

Nakon predavanja predavačica je dobila velik pljesak i uslijedila su pitanja, ali je uglavnom odbijala odgovoriti na njih. Time je nedvojbeno povrijedila norme akademske rasprave koje zahtijevaju da se otvoreno raspravlja o postavljenim temama. Gošća je također potpuno preuzela moderiranje rasprave, što je inače trebala biti zadaća nastavnika Fakulteta. Nakon što je na jedno pitanje iz publike, umjesto da na njega odgovori, ustvrdila da su studenti komunistički indoktrinirani, zamolio sam je da se pridržava uzusa akademske rasprave.

Zašto ste ušli u sukob i s Crkvom?

Tada sam izrekao i rečenicu: “Ako je netko indoktrinirao mlade, onda je to Katolička crkva.” Na tu rečenicu referira se izjava Hrvatske biskupske konferencije. Iz konteksta je jasno da se to odnosi na temu o kojoj se raspravlja, naime, na formiranje seksualnog morala mladih. Doista smatram da je Crkva nakon 1990. bila u poziciji da propagira svoju moralnu doktrinu i stavove o seksualnom moralu i na taj način utječe na norme seksualnog ponašanja mladih. Ako danas imamo mlade nasilnike koji na homofobnim skupovima viču “Ubij, ubij, pedera”, onda se svi akteri socijalizacije, uključujući i Crkvu, trebaju zapitati gdje se pogriješilo.

http://www.vecernji.hr/vijesti/zakosek-zbog-ubij-pedera-crkva-treba-pitati-gdje-se-pogrijesilo-clanak-504995

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s