Američki kardinal godinama zataškavao zlostavljanja djece: “Nema izgovora za strahote koje su se događale u Crkvi”

Index.hr/mobile

MAHONY je godinama skrivao svećenike pedofile, a sada je napokon razriješen dužnosti.

Piše: M.L.Ilustracija: Arhiva

KATOLIČKA crkva u Los Angelesu razriješila je kardinala Rogera Mahonyja svih dužnosti nakon što su objavljene na tisuće dokumenata koje potvrđuju svećenike Katoličke crkve za seksualno zlostavljanje maloljetne djece, kao i da je spomenuti kardinal pokušavao prikriti te zločine.

Nadbiskup Jose Gomez izjavio je kako je Mahonyja odlučio razriješiti svih dužnosti nakon što je otkriveno da je, uz pomoć svog pomoćnika Thomasa Curryja, tijekom 80.-ih godina slao svećenike optužene za seksualno zlostavljanje djece izvan SAD-a kako bi policiji ne bi otkrili imena ostalih svećenika-zlostavljača.

Više od 12.000 stranica dokumenata otkrilo je da su Mahony i Curry pokušavali spriječiti svećenike (koji su bili poslani na liječenje u posebne crkvene centre za liječenje pedofila) da policiji i privatnim psihijatrima otkriju tko bi bio zadužen za prijavljivanje ovakvih zločina unutar Katoličke crkve, čime su pokušali zaštititi sami sebe, budući da su godinama skrivali svećenike-zlostavljače.

Inače, nadbiskupija u Los Angelesu nagodila se 2007. godine s više od 500 žrtava seksualnog zlostavljanja na sudu, isplativši im 660 milijuna dolara odštete. Bio je to najviši iznos naknade u SAD-u u slučaju seksualnog zlostavljanja djece u povijesti.

“Nema izgovora, nema objašnjenja za strahote koje su se dogodile toj djeci. Svećenici su trebali biti njihovi duhovni oci, ali su ih iznevjerili. Čitajući ove dokumente osjećao sam bol, brutalnu bol, a ponašanje opisano u njima je nevjerojatno tužno, čak i zlobno”, kazao je nadbiskup Gomez.