Biskup Škvorčević: Gore je nego u komunizmu, ne može se mirno, dostojno i demokratski raspravljati!

Index.hr/mobile

CRKVI u ovakvim demokratskim okvirima kakvi su kod nas ograničava pravo javnosti, smatra biskup Škvorčević.

Piše: Me.M.

Foto:  radionasice.hr

“JEDNO je osnovno pitanje koje ne smijemo izbjeći. Mi djelujemo u hrvatskim demokratskim okolnostima, ali one su takve da mi još trebamo učiti, i biskupi i Crkva, kako djelovati jer se Crkvi u ovakvim demokratskim okvirima kakvi su kod nas ograničava pravo javnosti, drukčije nego li je bilo u vrijeme komunističkog sustava. Potrebno je stalno, što se tiče prava vjernika i Crkve, tražiti mogućnosti i boriti se da se ta prava ostvaruju. Svjedoci smo proteklih mjeseci kako se o pojedinim pitanjima zapravo teško može razgovarati na jednoj mirnoj i dostojnoj demokratskoj razini”, rekao je požeški biskup Antun Škvorčević na sjednici biskupa Đakovačko-osječke metropolije.

Kako stoji u uvodu sastanka razgovaralo se o aktualnim pitanjima života i poslanju Crkve, a to je  ujedno značilo i raspravu o tome koliko se zapravo Crkvu napada u posljednje vrijeme. Škvorčević tako kaže da je Crkva s hrvatskim čovjekom nije od jučer nego od 13. stoljeća, što znači da ima iskustva.
Naglašeno je kako se Crkva ne miješa u politiku, ali ona se “mora miješati u sva ona pitanja koja se tiču čovjeka jer je to njezino poslanje”.
“Ako meni netko kao biskupu zabranjuje da nastupam u javnosti vezano za pitanja o čovjeku onda me želi napraviti građaninom drugog reda i to sada u slobodnoj Hrvatskoj”, rekao je biskup Škvorčević prenosi IKA.