Vatikan opovrgao priču o Mussolinijevu novcu i nekretninskom carstvu: Zna se da imamo!

Index.hr

Piše: Me.M.
srijeda, 23.1.2013. 21:45

Vatikan opovrgao priču o Mussolinijevu novcu i nekretninskom carstvu: Zna se da imamo!

Foto:  AFP (Arhiva)

DA NIJE bilo fašističkog diktatora Benita Mussolinija, Vatikan nikada ne došao do nekretninske imperije u Britaniji, Švicarskoj i Francuskoj koja je vrijedna više od 600 milijuna eura! Naime tako piše londonski Guardian u članku pod naslovom “Kako je Vatikan izgradio tajno carstvo nekretnina koristeći Mussolinijev novac”.  Članak u Guardianu otkriva kako blokovi službenih zgrada u jednoj od najskupljih londonskih četvrti zapravo predstavljaju dio komercijalne imperije čiji je vlasnik Vatikan.
Na temelju istraživanja novinara Guardiana, Vatikan obavlja transakcije preko off shore tvrtki te tako sebi gradi međunarodni  portofolio nekretnina. Prvotni kapital za tako nešto zapravo je novac od Mussolinija kojeg je Vatikan dobio 1929. godine u zamjenu da Papinska država prizna Mussolinijev režim. Tada kupljenje nekretnine, te novac koji se od tada okrenuo, došao je do vrijednosti od 600 milijuna eura koliko danas vrijede nekretnine u tri europske države. Katolička crkva kupuje i danas pa ima niz nekretnina  u centru Londona, kao i stambene blokove u Švicarskoj i Parizu.

Iako nisu htjeli odgovarati na pitanje novinara Guardiana, Sveta stolica reagirala je dan nakon što je članak objavljen. Naime, Vatikan tvrdi da je priča o nekretninskom imperiju kao i Mussolinijevom novcu zapravo povijesno i činjenično netočna.
Vatikan tvrdi da je su dobili određeni dio od talijanske države u vrijeme Mussolinija i to  kao naknadu za izgubljene nekretnine u Italiji. Riječ je o poznatim Lateranskim pregovorima kada je Mussolini priznao Vatikan kao zasebnu državu unutar Italije. Vatikan je zauzvrat odustao od prava na bivše papinske države na teritoriju Apeninskom poluotoka.
“Nije tajna da imamo nekretnine širom svijeta”, rekao je danas Papin glasnogovornik Federico Lombardi dodajući da se za to već znalo. Isto tako nije tajna i da poslove oko nekretnina u Britaniji vodi posebni vatikanski odbor čiji je telefonski broj objavljen u imeniku.