HBK: Biskupi upozoravaju na trend promicanja rodne ideologije

dnevnik.hr

  • Zagreb, 23.01.2013., 16:40
  • Autor: S.V.

Osvrćući se na aktualno pitanje zdravstvenog odgoja u školama, hrvatski biskupi su na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u ponedjeljak upozorili na trend promicanja rodne ideologije koja se nastoji nametnuti diljem svijeta, a na zasjedanju je predstavljena i kronologija uvođenja zdravstvenog odgoja u hrvatske škole.

Biskupi su, navodi se u priopćenju, podsjetili i na neuspjele pokušaje HBK da ostvari dijalog s predstavnicima javnih vlasti o tom pitanju, kao i na neprimjerene, uvredljive i diskriminacijske istupe predstavnika vlasti i jednog dijela medija. Posebno je istaknuto kako je HBK, nakon prošlogodišnjeg jesenskog zasjedanja, 15. studenoga 2012. uputila službeni dopis Vladi RH u kojem je zatražen razgovor o aktualnim pitanjima te da do danas nije dobiven nikakav službeni odgovor.

Iz HBK napominju da se u razgovor na zasjedanju uključio i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico koji je izrazio zadovoljstvo što može zajedno s biskupima promišljati o toj iznimno važnoj temi koja izaziva veliku pozornost u hrvatskoj javnosti te izrazio nadu da će i ovaj susret doprinijeti rješavanju spomenutih spornih pitanja.

>>
Biskupe strah rasprodaje šuma i voda: O tome trebaju odlučiti građani!

Na početku zasjedanja, predsjednik HBK mons. Želimir Puljić osvrnuo se na aktualnu situaciju Crkve u hrvatskome društvu podsjetivši na propovijed pape Benedikta XVI. na Bogojavljenje kako crkveni nauk nerijetko nije podudaran s javnim mnijenjem te na njegov upit ‘koja je uloga biskupa u takvom okruženju’. U tome smislu papa je upozorio da biskupi moraju imati ‘odvažnosti usprotiviti se totalitarnim stavovima i razmišljanjima’ te da to imaju činiti tako da ne očituju svoju snagu agresijom i nasiljem, nego uspravnim držanjem, a ako treba i strpljivim podnošenjem udaraca. Dužnost je biskupa, istaknuo je Sveti Otac, stajati uz istinu i ne bojati se. Jer, ‘tko se boji Gospodina’  oslobođen je straha i obzira, pa je u pravom smislu riječi slobodan, podsjetio je Puljić.

U nastavku zasjedanja, istaknuto je da je čovjek našega vremena izložen brojnim i opasnim manipulacijama, nerijetko u ime ‘znanosti’, gdje se zaboravlja na čovjekovo urođeno dostojanstvo. Kada se to pak dogodi onda netko mora dignuti glas, u ime čovjeka, u ime čovječnosti te je u tom kontekstu razumljiv krik naše domaće Crkve u obrani čovjeka u prijeporu oko četvrtoga modula zdravstvenog odgoja.

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj krčki biskup mons. Valter Župan iznio je plan i program nacionalnog studijskog dana za djelatnike pastorala braka i obitelji koji će se u travnju 2013. održati u Zadru. Glavna tema studijskog dana bit će ‘Od teologije tijela do evanđelja života’.

Na zasjedanju su imenovani predstavnici HBK u mješovitim radnim tijelima Katoličke Crkve i Vlade. U dijelu zasjedanja kao gost bio je nazočan mons. Ilija Janjić, kotorski biskup. (Hina)

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hbk-biskupi-upozoravaju-na-trend-promicanja-rodne-ideologije—271741.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s