Biskupi: Moramo se usprotiviti totalitarnim stavovima

Vecernji.hr

OBJAVA: 23.01.2013 / 17:33

Nastavak borbe protiv spolnog odgoja

– Prijepori između Crkve i države moraju se rješavati dijalogom – ključni je zaključak zasjedanja HBK, koji se najviše odnosi na prijepor zbog spolnog odgoja u školama.

Piše: Darko Pavičić

Prijepori između Crkve i države moraju se rješavati dijalogom. Ključni je to zaključak izvanrednog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, koji se najviše odnosi na prijepor oko zdravstvenog, tj. spolnog odgoja u školama.

– Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske naći vremena i načina da o tomu razgovara sa svim zainteresiranim stranama. Hrvatska biskupska konferencija ponovno izražava spremnost na dijalog o tim i svim drugim spornim pitanjima koja opterećuju međusobne odnose u cilju općeg dobra u našem društvu – poručuju hrvatski biskupi.

Izostanak javne rasprave

To ne znači da crkveni vrh odustaje od borbe za svoje stavove. Naprotiv, biskupi upozoravaju javnost da su više puta bezuspješno pokušavali stupiti u kontakt s Ministarstvom obrazovanja, ali nisu dobili odgovor na svoje dopise.

– Hrvatska biskupska konferencija nakon prošlogodišnjeg jesenskog zasjedanja, 15. studenoga 2012., uputila je službeni dopis Vladi RH u kojem je zatražen razgovor o aktualnim pitanjima te da do danas nije dobiven nikakav službeni odgovor – potužili su se biskupi u svome priopćenju, upozorivši pritom ponovno na “trend promicanja rodne (gender) ideologije koja se nastoji nametnuti diljem svijeta” i “izostanak bilo kakve javne rasprave o tom važnom segmentu odgoja iz koje su isključene zainteresirane strane, a na osobit način roditelji”.

– Pojednostavljenim prikazivanjem ozbiljnih pitanja, posebice u predloženom četvrtom modulu Kurikuluma zdravstvenog odgoja, i dalje se ustrajno tvrdi da je Crkva protiv zdravstvenog odgoja, protiv informacija o spolnosti, protiv dobra djece i mladih te da je neosjetljiva za stvarnost vremena u kojemu živimo. Sasvim suprotno. Crkva nije protiv zdravstvenog odgoja, nego ne želi i ne može odustati od istine o čovjeku, njegovoj spolnosti, braku i obitelji koja se u četvrtom modulu iskrivljuje i ne prikazuje cjelovito – poručuju biskupi, otvoreno poručujući da, zapravo, žale što dijaloga nije bilo s državne strane, jer su oni, kao što se i vidi, u više navrata pokušavali ostvariti komunikaciju s vlastima.

Međutim, spolni odgoj nije jedina točka prijepora Crkve i aktualnih vlasti. Između Crkve i države stvorila se, s vremenom, poprilična količina neriješenih pitanja. Primjerice, slučaj Dajla, koji je naslijeđen od bivše vlasti, a za koji se traži tzv. političko rješenje (premda je slučaj još uvijek na Upravnom sudu), zatim sukob o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji, dug države Crkvi od oko 250 milijuna kuna na ime zakasnina u isplatama iz proračuna plus pritisak da se Crkva odrekne još 50 milijuna na ime aktualne krize. A tu treba pridodati i posljednji apel iz Crkve na državne vlasti da ne stavljaju nacionalnu imovinu “na bubanj”, tj. protivljenje prodaji javnih dobara i traženje dulje javne rasprave, pa ako treba i referenduma o tako važnim pitanjima.

Uspravno držanje

Biskupi pritom ne misle da se Crkva ne smije javljati o aktualnim društvenim pitanjima. Predsjednik HBK mons. Želimir Puljić citirao je papu Benedikta XVI. kako crkveni nauk nerijetko nije podudaran s javnim mnijenjem te na njegov upit “koja je uloga biskupa u takvom okruženju”.

– U tome smislu papa je upozorio da biskupi moraju imati “odvažnosti usprotiviti se totalitarnim stavovima i razmišljanjima” te da to imaju činiti na način da ne očituju svoju snagu agresijom i nasiljem, nego uspravnim držanjem; a ako treba i strpljivim podnošenjem udaraca. Dužnost je biskupa, istaknuo je Sveti Otac, stajati uz istinu i ne bojati se. Jer, “tko se boji Gospodina” oslobođen je straha i obzira, pa je u pravom smislu riječi slobodan – rekao je predsjednik HBK, istaknuvši kako je čovjek našega vremena izložen brojnim i opasnim manipulacijama, nerijetko u ime “znanosti”, gdje se zaboravlja na čovjekovo urođeno dostojanstvo.

http://www.vecernji.hr/vijesti/biskupi-moramo-se-usprotiviti-totalitarnim-stavovima-clanak-501293

Komentiraj