Iustitia et pax: Ne rasprodaji šuma i voda u “pomrčini” ferija

Vecernji.hr

  • OBJAVA: 22.01.2013 / 13:58
  • IZMJENA: 22.01.2013 / 16:45

Biskupi traže referendum

Komisija HBK predlaže da se za predstavljanje javnosti ovog nacrta dodijeli rok od barem mjesec dana, a nakon toga barem toliki rok za javnu raspravu, primjedbe i prijedloge.

Piše: Linda Draškić Perak, i.kri

Građanima i udrugama dano je tek deset dana da se izjasne na primjedbe nacrta Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, a tako važan dokument koji dopušta denacionalizaciju i privatizaciju rijetkih preostalih javnih dobara ne smije izlaziti na svjetlo dana u “pomrčini” ferija i vremenskih neprilika, piše u priopćenju kojim se oglasila Komisija Hrvatske biskupske konferencije “Iustitia et pax”.

Nužno treba upitati hrvatske građane pristaju li oni na takva trajna otuđenja gotovo posljednjih velikih javnih bogatstava, od kojih onaj prirodni dio spada u univerzalna dobra – i hrvatskih građana i čovječanstva. Do sada su svi zakoni, pa čak i oni iz razdoblja prethodne, nimalo demokratske države, to onemogućivali, navodi se u priopćenju HBK.

“Vlade se mijenjaju, a mi ostajemo konstanta”

Predsjednik Komisije Iustitia et Pax biskup Vlado Košić kazao je na konferenciji za novinare da je riječ o “Očuvanju dobara koja pripadaju čitavom narodu”. – Kada se dogode neke najave da se mogu dovesti u pitanje ta dobra i omogućiti nekim privatnicima da mogu biti vlasnici, a da narod dođe u jedan podložni položaj, to je zvono koje zvoni na uzbunu – rekao je biskup Košić. Na konferenciji se Košić prisjetio da se tijekom HDZ-ove Vlade “neki nadobudni SDP-ovac” u televizijskoj emisiji “čudio da se Iustitia et Pax založila za vode, jer je smatrao da se Crkva time ne treba baviti. – Sada to isto njegovi rade, ne znam da li će se i sada čuditi. Vlade se mijenjaju, a mi ostajemo konstanta – zaključio je Košić.

Član Komisije Neven Šimac je kazao da se neka dobra “ne smiju prodati”. – Posebno se ne smiju prodati da Hrvati ne budu barem kao građani i stanovnici gospodari u svojoj zemlji – rekao je Šimac. – Ako bi o ičemu trebalo dati mogućnost da odlučuju građani referendumom ili na drugi način, onda je to ovdje slučaj, jer se stvarno radi o ostacima ostataka hrvatskog narodnog blaga – rekao je Šimac i dodao da “ovu rasprodaju od Hrvatske nitko ne traži”. – Ovakva rasprodaja je sukladna neoliberalnoj logici koja je porodila sadašnju polikrizu – kazao je Šimac koji tvrdi da ovo u čemu se nalazimo nije jedna kriza.

“Svojom hitnošću postupka on povlašćuje velike ulagače”

Komisija u svom priopćenju predlaže da se za predstavljanje javnosti ovog nacrta dodijeli rok od barem mjesec dana, a nakon toga barem toliki rok za javnu raspravu, primjedbe i prijedloge. Osim toga, o ovako važnim pitanjima – koja zadiru ne samo u prava svih živućih građana, nego i budućih naraštaja – ne može se isključiti, već se upravo treba propisati izjašnjavanje na referendumu koji nakon toga Vladu i sve buduće vlade – obvezuje, navodi se.

Svojom hitnošću postupka on povlašćuje velike ulagače, smatraju u HBK, što znači da mali ulagači i koncesionari moraju trpjeti spori postupak i birokratska odugovlačenja, dok “veliki igrači”, domaći i strani, imaju pravo na brzi postupak. Ovakve odredbe ne samo da uvode diskriminacijsko načelo – brže i jednostavnije za bogate – nego povećavaju mogućnost samovoljnih odluka izvršene vlasti i, istovremeno, smanjuju mogućnost provjere i osiguranja zakonitosti, piše u priopćenju.

Ovaj zakonski prijedlog tiče se ulaganja u nove i postojeće objekte, u nekretnine i javne infrastrukture i u koncesije, nove i postojeće – od više od 150 milijuna kuna, tj. oko 20 milijuna eura.

“Prvi put se zadire u osjetljivo područje trajnih javnih i prirodnih dobara”

To su “velike investicije” koje se, za naše prilike, odnose samo na velike ulagače. Međutim, kako se ovim prijedlogom po prvi put zadire u osjetljivo područje trajnih javnih i prirodnih dobara i omogućuje rasprodaja “nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske… šuma i šumskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, javnih cesta i javnog vodnog dobra, kao i nepokretnih kulturnih dobara”, zapravo svih dobara kojima raspolaže RH.

Nužno treba upitati hrvatske građane pristaju li oni na takva trajna otuđenja gotovo posljednjih velikih javnih bogatstava, od kojih onaj prirodni dio spada u univerzalna dobra – i hrvatskih građana i čovječanstva. Do sada su svi zakoni, pa čak i oni iz razdoblja prethodne, nimalo demokratske države, to onemogućivali, navodi se u priopćenju HBK.

http://www.vecernji.hr/vijesti/video-iustitia-et-pax-ne-rasprodaji-suma-voda-pomrcini-ferija-clanak-500649

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s