Presuda iz Strasbourga: Vjerska uvjerenja ne mogu biti opravdanje za diskriminaciju istospolnih parova

Index.hr/mobile

EUROPSKI sud za ljudska prava presudio kako vjerska uvjerenja ne mogu opravdati suprotstavljanje pravima istospolnih parova

Piše: Me.M.

Foto: Tomislav Kristo (Cropix)
EUROPSKI sud za ljudska prava presudio kako vjerska uvjerenja ne mogu opravdati suprotstavljanje pravima istospolnih parova, stoji u obavijesti koju potpisuju Sanja Juras koordinatorica Lezbijske grupe Kontra i Edo Bulić koordinator Iskoraka. Naime, oni podsjećaju kako je to potvrdio i britanski zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.
Nije htjela sklapati istospolne brakove
“Europski sud za ljudska prava u Strasbourg-u ispitao je četiri slučaja prezentirana od strane Kršćana, uključujući dva u kojima se tvrdilo kako njihova uvjerenja dopuštaju mogućnost odbijanja pružanja usluge istospolnim parovima”, stoji u obavijesti ove dvije udruge koji citiraju slučajeve koje je obrađivao sud za ljudska prava.
U prvom slučaju, Lillian Ladele bila je državna matičarka u Londonu. Ona je smijenjena jer je odbila vršenje dužnosti sklapanja civilnog braka za istospolne parove, nakon što je to postalo legalno, 2005. godine. Tvrdila je da je diskriminiran zbog svoje vjere. Sud je presudio kako diskriminacija nije postojala, te da su britanski sudovi – koji su potvrdili njenu smjenu – odredili pravu ravnotežu između njenog prava na slobodu vjeroispovijesti i prava istospolnih parova da ne budu diskriminirani.


Odbio raditi psiho-seksualne terapije za istospolne parove
U drugom slučaju, Gary McFarlane bio savjetnik u pružanje psiho-seksualne terapije za parove. On je smijenjen zbog odbijanja rada s istospolnim parovima, tvrdeći to nije u skladu s njegovim uvjerenjima. Sud je jednoglasno presudio kako nije došlo do povrede njegovog prava na slobodu vjere.
“Ovom presudom, sud je utvrdio da je sloboda vjeroispovijesti pravo pojedinca. Nedvosmisleno je da to nije kolektivno pravo na diskriminaciju LGBT osoba, žena, ljudi druge vjere ili životnih stavova. Vjerska sloboda nije razlog za izuzeće od zakona. Sud je uvjerljivo pokazao da se načelo jednakosti i jednakog postupanja ne može zaobići jednostavnim pozivanjem na religiju”, naglasila je u komentaru zastupnica Sophie in’t Veld, potpredsjednica Europskog parlamenta za LGBT prava.
Zastupnik Michael Cashman, dopredsjednik Europskog parlamenta za LGBT, također se očitovao o ovim slučajevima.

Nema izuzetka za vjernike
“Britanski zakon s pravom štiti LGBT osobe od diskriminacije i ne postoji izuzeće za vjernike. Religija i vjerovanje su duboko privatne i osobne, te nikada ne bi trebale biti korištene za smanjenje prava drugih”, zaključio je na kraju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s