Poziv na tiskovnu konferenciju

Poštovani,

Pozdravljamo Vas u ime “Koordinacije za sekularnu Hrvatsku” i pozivamo da sudjelujete na našoj press konferenciji u ponedjeljak, 14. siječnja 2013. u 11:00 sati, u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj ulici 5 u Zagrebu. Najavit ćemo održavanje Skupa razuma 16. siječnja 2013. u 18 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu i objasniti razloge koji su nas naveli na organizaciju.

U suradnji sa splitskom inicijativom “Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj” pripremamo i paralelni “Splitski skup razuma” koji će se održati u isto vrijeme na Pjaci.

 

O Skupu razuma

 

Povod za organizaciju skupa jest davanje javne potpore Vladi Republike Hrvatske u kreiranju školskog programa na temelju suvremenih znanstvenih spoznaja i Ustavnih i ljudskopravaških vrijednosti. Također, skup ima za cilj poručiti javnosti, građanima i Vladi da se protivimo miješanju Katoličke crkve u obrazovni i politički sustav RH. Svjedoci smo pokušaja Katoličke crkve i njoj bliskih udruga da u ime slobode savjesti, slobode vjeroispovijesti i prava roditelja relativiziraju i negiraju druga ljudska prava koja se Republika Hrvatska obvezala čuvati svojim Ustavom i brojnim međunarodnim deklaracijama o ljudskim pravima.
Kao građani zalažemo se za poštivanje Ustava RH prema kojem je država odvojena od svih vjerskih zajednica i nadležna za školovanje naše djece. Bez obzira na provedbene manjkavosti ZO-a, isti podržavamo držeći da je on nužan civilizacijski korak naprijed u zaštiti fizičkog i mentalnog zdravlja naše djece, ni po čemu usmjeren protiv prava vjernika. Naprotiv, u njemu su među ostalima istaknuti i religijski pogledi na ljudsku spolnost i ne može se zvati nametanjem određenog svjetonazora ili negiranjem vjerskih sloboda.

 

Nismo odvjetnici aktualne vlasti, s kojom se mnogi od nas u drugim pitanjima ne slažu, ali kao građani ne pristajemo šutke gledati agresivne pokušaje destabilizacije demokratski izabranih institucija ove zemlje, jer su one kakav-takav jamac daljnjeg demokratskog, gospodarskog i općenito civilizacijskog napretka. Crkvi nitko ne odriče pravo da izriče svoja mišljenja o bilo kojoj temi u društvu, ali njezini predstavnici pritom moraju strogo paziti da ne izlaze iz okvira zakona, posebno Ustava RH, što, bojimo se, u posljednje vrijeme nije slučaj. Također, smatramo da je naša građanska dužnost ukazati na hrpu laži i neistina o zdravstvenom odgoju, koje su Crkveni predstavnici plasirali u javnosti.

Skup nije ateistička ili homoseksualna propaganda kako neki žele etiketirati i ni na koji način nije usmjeren protiv ičijih vjerskih osjećaja. “Skup razuma” nema nikakve veze s vjerom i vjerovanjem, a kao njegovi organizatori i kao ljudi poštujemo slobodu savjesti svakog čovjeka.

Događanja na skupu razuma

Na skupu će biti pročitan kratak proglas te nisu planirani nikakvi drugi govori. Okupljanje građana će trajati 1 sat.

O Koordinaciji za sekularnu Hrvatsku

Koordinacija je inicijativa osnovana radi organizacije i pripreme javnog okupljanja „Skup razuma“. Skup je inicirala udruga „David“, organizaciji se pridružila Građanska Akcija, a potom i „Zagreb Pride“ udruženje, te su nas podržale i druge udruge poput Centra za građansku hrabrost, Centra za mirovne studije, Protagore, CESI, Autonomne ženske kuće Zagreb i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske (CroMSIC). Mnoge udruge nam se namjeravaju pridružiti, a i brojne osobe iz javnog života su najavile svoje sudjelovanje i podršku.

Radujemo se sastanku s Vama!
Koordinacija za sekularnu Hrvatsku

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s