ISTRAŽIVANJE POKAZALO Čak 56,2% građana protiv miješanja Crkve u zdravstveni odgoj!

Jutarnji.hr

Autor: Portal Jutarnji.hr

CROPIX

Prvo opsežno istraživanje o seksualnom odgoju pokazalo je da 56,2% građana smatra da se Crkva ne treba miješati u obrazovni sustav, javlja HRT.

Da je seksualni odgoj kao dio zdravstvenog odgoja svjetonazorski neprihvatljiv za katolike te da roditeljima treba prepustiti pravo izbora, smatra 35% ispitanika, navodi HRT .

Prema redovitom mjesečnom istraživanju agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provedenom u prvim danima siječnja, uvođenje zdravstvenog i seksualnog odgoja u cijelosti podržava 41,5% ispitanika, dok je protiv njega njih 22,3%. Za uvođenje zdravstvenog odgoja s manjim izmjenama u dijelu seksualnog odgoja je 13,8% građana, a da su seksualnom odgoju potrebne veće izmjene smatra njih 7,6%.

Uvođenje zdravstvenog i seksualnog odgoja u najvećem broju podržavaju birači SDP-a, njih čak 74,3%. Birači HDZ-a su mu neskloni, te uvođenje takvog odgoja u škole podržava njih 18,8%. Najmanju potporu zdravstvenom obrazovanju daju birači HSP-a dr. Ante Starčević, tek 7,1% njih.

Sukobi Ministarstva obrazovanja i Katoličke crkve u vezi sa zdravstvenim, odnosno seksualnim odgojem najvažniji su događaj u našoj zemlji u posljednjih mjesec dana. Ta je tema pretekla i gospodarsku krizu, a prosinački pad kreditnog rejtinga zemlje kao jasan indikator krize tek je na sedmome mjestu.