Varaždinska biskupija: “Promičemo obiteljske vrijednosti, a napadaju nas jer je naš član predsjednik Grozda”

Index.hr

Piše: P.V.

Varaždinska biskupija: "Promičemo obiteljske vrijednosti, a napadaju nas jer je naš član predsjednik Grozda"Foto: Damjan Tadić / Cropix

“MEDIJI nas žele diskreditirati”, zavapili su iz Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, nakon što su objavljeni dijelovi pojedinih tekstova koji se mogu pročitati na njihovim internetskim stranicama.

> Varaždinska crkva: “Što više alkohola mogu konzumirati, to sam više muškarac; Ženstvena žena je ona koja šuti”

“Tekstovi koji se nalaze na našoj web stranici prikupljeni su sa raznih strana: iz knjiga, publikacija, časopisa i internetskih stranica, a svi se na direktan ili indirektan način tiču bračne i obiteljske tematike (uglavnom je uz svaki tekst naveden i izvor odakle je tekst preuzet ili potpisan autor). Većina tekstova su jasan i nedvosmislen stav i učenje Katoličke crkve o braku i obitelji. No, osim toga tu su i različiti tekstovi raznih sociologa, pedagoga, psihijatara, bračnih terapeuta koji svaki na svoj način, često i ironično i sarkastično, te na šaljiv način progovaraju o muško-ženskim odnosima, braku i obitelji. Naravno da ti tekstovi sami po sebi ne predstavljaju učenje Katoličke crkve već žele biti poticaj na razmišljanje i zauzimanje vlastitih stavova glede bračne i obiteljske tematike”, priopćili su iz Obiteljskog centra Varaždinske biskupije.

Promiču bračne i obiteljske vrijednosti?

Podsjećamo, na stranicama Obiteljskog centra mogle su se pročitati takve nebuloze poput savjeta ženama da se dotjeruju za svog muža, da nikad ne kuhaju jela koja im suprug ne voli, da u interesu mira u kući prva zaboravi za svađe ili da se moli da muž bude jak kako bi imao snage voditi obitelj, a za sebe moli da mu bude dostojna pomoćnica. U Muškom kutku se pak moglo, između ostalog, naći “Sedam zapovijedi muškosti”, od kojih neke glase: “Što više alkohola mogu konzumirati, to više sam muškarac”, “Što manje se brinem o svom tijelu, to više sam muškarac”…

“Izvlačeći iz tih raznovrsnih tekstova pojedine rečenice ili tvrdnje, te tvrdeći da su to ‘nauk Crkve ili savjeti Crkve’ glede bračnog i obiteljskog života, netko očito želi zlonamjerno dezinformirati javnost i baciti ljagu na sav trud i angažman koji Obiteljski centar ulaže u promicanje bračnih i obiteljskih vrijednosti”, poručuju iz Obiteljskog centra, uz dodatak da je “zanimljivo da se sada pronalaze sporni tekstovi koji su na web stranici već pet godina”.

“Napadaju nas zbog predsjednika Udruge Grozd”

“Jedna rečenica iz teksta Herba Goldberga, koji inače na sarkastičan način opisuje muškarca (samo treba biti elementarno pošten i taj tekst tako i shvatiti, a ne kao “savjet Katoličke crkve muškarcima”), naime: ‘što više alkohola mogu konzumirati, to više sam muškarac’ predstavlja se kao nešto monstruozno, kao poticanje na konzumaciju alkohola što je upravo tragikomično. U svemu tome jedina nam je utjeha što je sva ta rabota izvlačenja iz konteksta pojedinih rečenica toliko naivna, prizemna i providna da nikome nije teško prepoznati odakle potječe i koji su joj motivi”, tvrde iz Obiteljskog centra.

A motiv napada, odnosno “zlonamjernih napisa”, kako ih nazivaju, Obiteljski centar pronašao je “u činjenici da je netko uočio kako je član Biskupijskog odbora za pastoral braka i obitelji u Varaždinskoj biskupiji i gospodin Ladislav Ilčić, predsjednik udruge Grozd, te se u kontekstu rasprave o uvođenju spolnog odgoja u škole želi dodatno diskreditirati njega, Obiteljski centar i u konačnosti cijelu Crkvu”.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/varazdinska-biskupija-quotpromicemo-obiteljske-vrijednosti-a-napadaju-nas-jer-je-nas-clan-predsjednik-grozdaquot/656090.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s