Koordinacija za sekularnu Hrvatsku

Poštovani,

Pozdravljamo Vas u ime Koordinacije za sekularnu Hrvatsku. Koordinacija je ad hoc inicijativa osnovana radi organizacije i pripreme javnog okupljanja „Skup razuma“ koji će se održati 16. siječnja 2013. godine u 18 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Skup je inicirala udruga „David“, organizaciji se pridružila Građanska Akcija, a potom i „Zagreb Pride“ udruženje, te su nas podržali i Centar za mirovne studije, Centar za građansku hrabrost, Eko-Zadar, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek te Volonterski Centar Osijek. Brojne druge udruge civilnog društva te neke studentske udruge nam se također namjeravaju pridružiti.

Ovim pismom željeli bismo Vas pozvati da nam se odazovete i pridružite na „Skupu razuma“. Vaš dolazak na „Skup razuma“ bi jako puno značio u promoviranju sekularnih vrijednosti na kojima počiva zapadna civilizacija, ali i Ustav Republike Hrvatske.

Povod za organizaciju skupa jest prije svega davanje javne potpore Vladi Republike Hrvatske u kreiranju školskog programa na temelju suvremenih znanstvenih spoznaja i Ustavnih i ljudskopravaških vrijednosti. Smatramo da u sekularnoj državi, kakva je po svom Ustavu i Republika Hrvatska, javno školstvo mora biti također sekularno i da o njemu treba odlučivati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poštujući suvremena znanstvena dostignuća te ustavne i ljudskopravaške vrijednosti koje su po svojoj definiciji sekularne.

Također, skup ima za cilj poručiti javnosti, građanima i Vladi da se protivimo miješanju Katoličke crkve u obrazovni sustav RH. Svjedoci smo pokušaja Katoličke crkve i njoj bliskih udruga da u ime slobode savjesti, slobode vjeroispovijesti i prava roditelja relativiziraju i negiraju druga ljudska prava koja se Republika Hrvatska obavezala čuvati svojim Ustavom i brojnim međunarodnim deklaracijama o ljudskim pravima.

Na Facebooku je otvoren „event“ i trenutačno je svoj dolazak najavilo više od tisuću građana (https://www.facebook.com/events/568255143189537).

Nadamo da ćete biti u mogućnosti pridružiti nam se, jer je ovo dobra prilika da svi zajedno pošaljemo važnu i snažnu sekularnu poruku hrvatskom društvu. Također, bilo bismo jako sretni ukoliko biste bili ljubazni pozvati i Vaše prijatelje da se pridruže skupu.

S poštovanjem,

Koordinacija za sekularnu Hrvatsku