2700 liječnika i zdravstvenih djelatnika protiv spolnog odgoja

Vecernji.hr

OBJAVA: 06.01.2013 / 11:44

Protive se kurikulumu

HKLD ističe da se u predloženom kurikulumu ne poštuje okvir koji je postavljen relevantnim međunarodnim smjernicama u području spolnog odgoja.

Piše: D.P.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) koje okuplja više od 2700 visokoobrazovanih zdravstvenih djelatnika s nemalim brojem sveučilišnih nastavnika zaposlenih u zdravstvu prepoznaje potrebu i načelno podupire uvođenje zdravstvenog odgoja u školski program. Istovremeno izražava svoje neslaganje zbog medicinske i znanstvene neutemeljenosti te manipulacija sadržanih u predloženom nacionalnom kurikulumu zdravstvenog odgoja.

HKLD ističe da se u predloženom kurikulumu ne poštuje okvir koji je postavljen relevantnim međunarodnim smjernicama u području spolnog odgoja, u kojima se navodi da je potrebno državnu edukaciju o spolnom odgoju staviti u lokalni civilizacijsko-svjetonazorski kontekst te u nju uključiti roditelje i vjerske zajednice, prenosi IKA.

U modulu koji se bavi spolnim odgojem, spolnost je prikazana samo na tjelesnoj/tehničkoj razini, izvučena izvan cjeline ljudske osobnosti, koju čine jedinstvo tijela, osjećaja, intelekta, razuma, duhovnosti, odgovornosti, ljubavi i savjesti. Ako se već djeci programom daje uvid u različite oblike spolne orijentacije, potrebno je onda i iznijeti znanstvene činjenice o s njima povezanim zdravstvenim ishodima i rizicima, smatra HKLD.

Upozorava također da su dijelovi kurikuluma sadržajno neujednačeni, iznose se medicinske neistine, a neki nastavni sadržaji umjesto na nepristranim stručnim i medicinskim spoznajama utemeljeni su na proizvoljnim pretpostavkama, odnosno ideološkoj podlozi stranoj kršćanskoj antropologiji.

HKLD tvrdi da je za očekivati da će provedba ovako zamišljenog modula “Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje” dovesti do prerane seksualizacije djece s neizvjesnim ishodima u području reproduktivnog i mentalnog zdravlja te spolnih bolesti, što potvrđuju i iskustva nekih zemalja gdje se program slične vrste provodi već dulji niz godina.

>>Spolni odgoj podijelio Crkvu i Vladu. Ovo je pet spornih tema

>>Spolni odgoj u školama: Otkrivamo što se uči u kojem razredu

http://www.vecernji.hr/vijesti/2700-lijecnika-zdravstvenih-djelatnika-protiv-spolnog-odgoja-clanak-494379

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s