I dalje o zdravstvenom odgoju

Politika.com

Pet, 04/01/2013 – 10:06

Strašno je to što nam se događa. Umjesto da se uhvatimo posla, da povećamo BDP, da zaposlimo mlade ljude mi se upuštamo u rovovske bitke oko teme koja nije nevažna ali definitivno nebi već tjednima trebala dominirati javnim životom.Crkvi nitko ne negira pravo da širi svoje učenje, da propovjeda Evanđelje, da od vjernika traži da u duhu Evanđelja i vjere žive i odgajaju svoju djecu. Život u skladu sa vjerom riješava sve probleme, pa onda nema seksa prije braka, pa nema niti potrebe za seksualnim odgojem u školama, nema maloljetničkih trudnoća, a homoseksualna populacija se i tako i tako treba zbiti u mišju rupu tako da ne gade zrak koji dišu zdravi i bogobojazni vjernici. Pošto ih nema za vidjeti ne treba ni o njima učiti. Pošto nema promiskuiteta nema ni seksualno prenosivih bolesti – kako smo mi jedno krasno društvo.

Kada vrli biskupi dignu glave iz pijeska onda će, na svoje (dali hinjeno?) zaprepaštenje vidjeti jednu sasvim drugu realnost. S jedne strane mlade djevojčice koje ostaju trudne jer se nisu spremne suzdržavati a alternative ne poznaju, s druge strane roditelji nedorasli zadatku odgoja u vremenu interneta i potpune dostupnosti svih informacija, uključujući i one o seksu. S posljedicama seksualne prakse svoje maloljetne djece ti su se roditelji još manje u stanju nositi, pa onda štetu snosi cijelo društvo.

O onome što bi biskupi mogli vidjeti iza debelih i visokih zidova svojih samostana i sakristija ovdje neću pisati – to se zna. I tu i na drugim mjestima se vide i ljudi koji pripadaju društvenoj manjini od oko 10 posto, a razlikuju se od drugih samo time što seksualno nisu skloni suprotnom nego istom spolu. Ta sklonost nije poslijedica niti odgoja niti njihove odluke – oni su sa tom sklonošću rođeni; o tome više nitko ne raspravlja – to je znanstvena činjenica. Oni nisu ni nemoralni ni bolesni, oni su jednostavno drugačiji. Dužnost države je da im osigura pravo da budu to što jesu bez straha da će zbog toga biti izolirani i srama što su takvi. Država je dužna svom svojom silom osigurati tim ljudima potpunu ravnopravnost, pravo na ljudsko dostojanstvo i poštovanje.

Od djece koja uče da je takva seksualna orijentacija bolest, a njihova seksulna praksa perverzija to poštovanje, koje im pripada kako po zakonau tako i po ljudskom dostojanstvu, ne trebaju očekivati, Od onih koji tu djecu tome uče još i manje.

Hrvatska je demokratska i civilna (laička) država. U njoj je djelovanje vjerskih zajednica slobodno i regulirano vrlo velikodušnim zakonima i ugovorima. Vjerske zajednice dobivaju znatna sredstva od Države da bi mogle obavljati svoju zadaću i brinuti se o vjernicima. I nevjernici plaćaju za vjerske zajednice kao i vjernici a novac se dijeli po problematičnom ključu na temelju popisa stanovništva. Vjerske su zajednice u Hrvatskoj stoga jako bogate, sukladno materijalnom bogatstvu su i utjecajne i to ne samo po pitanjima vjere.

U demokraciji se vlast ne bira temeljem rezultata popisa stanovništva i toga kako se tko na popisu izjasnio. Biti katolik, pravoslavac, musliman, židov ne znači bezrezervno podržavati i političke stavove svoje vjerske organizacije. Na čelu nase države su dva ateista. Njih je tamo na demokratskim, poštenim i pravednim izborima izabrala kvalificirana većina drzavljana, od kojih je najveći broj vjernika. U demokraciji samo izbori daju mandat za vlast, samo saborske većine daju pravo da se donose zakoni i uređuje društvo u ime i za račun političkog naroda.

Nad Saborom niti nebo.

Zagriženost i talibanski fanatizam kojim se Crkva obrušila na zdravstveni odgoj je nešto ćemu se demokratski izabrana vlast treba suprotstaviti svim silama i svim raspoloživim sredstvima. Ne negirajući Crkvi pravo da iznosi svoje stavove i mišljenje, demokratski izabrana Vlast treba postaviti jasne granice dopuštenog svima pa i Crkvi. Onog trenutka kada Crkva počne pozivati na bojkot nastave ta granica je pređena i to biskupima treba jasno reći.

Ako bi se to dogodilo istražiti sve mogućnosti koje pravna država ima da se tome suprotstavi, ne prezati ni od sankcija. Po potrebi preispitati cijelokupne odnose sa vjerskim zajednicama, ukinuti vjeronauk u školama, otkazati ugovor sa Vatikanom i sa drugim vjerskim zajednicama. Uvesti Crkveni porez po uzoru na Njemačku / Austriju tako da samo deklarirani vjernici plaćaju za svoju vjersku zajednicu.

Zdravstveni odgoj je higijensko pitanje, pitanje fizičkog, spolnog i psihičkog zdravlja naše djece. Ono jest i mora biti iznad svake vjere isto tako kao što je to fizika, biologija ili matematika. Što ako se gospoda sjete pa počnu tražiti da se u školi uči o postanku svijeta prema Bibliji, o Suncu koje se okreće oko Zemlje o ……? Dali i o tome treba raspravljati, imaju li i tu roditelji i Crkva pravo suodlučivanja?
Ministar Jovanovic nije baš moj tip. Ali mu čestitam na hrabrosti da se upusti u koštac sa jednim zloćudnim aparatom koji ima na umu samo zatuplivanje masa u koje se kune i od kojih živi da bi ih i dalje mogao što bolje musti.
Sretna Vam Nova.

http://pollitika.com/i-dalje-o-zdravstvenom-odgoju

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s