“Akcija Kaptol”: Građani nisu zaslužili ni ovakvu vlast, ali ni ovakvu crkvu!

Index.hr

Piše: R.I.

"Akcija Kaptol": Građani nisu zaslužili ni ovakvu vlast, ali ni ovakvu crkvu!

Foto: Građanska akcija/Facebook

GRAĐANSKA AKCIJA reagirala je na prijetnju sekularnoj Hrvatskoj i Ustavnom poretku Republike Hrvatske koju je uputio kardinal Bozanić u svojoj propovijedi na Novu godinu, poručuju iz GA dodajući kako je to reakcija na stav koji je zauzeo vrh katoličke crkve, a koji oni ocjenjuju kao klerofašistički u cijelom značenju te riječi.

“Eskalacija agresije crkvenog vrha prema svjetovnoj vlasti je upravo ono što smo očekivali. Vlast koja se klanja vjerskim dužnosnicima i ne može očekivati drukčiji tretman. Crkvi su premijer i predsjednik pokazali da će skrušeno sjediti i slušati njene prodike. Logičan slijed je, da nakon što su bili neposlušni, crkva zaprijeti nasiljem. Upravo su to i učinili.

Bez obzira na nemušte pokušaje dijela javnosti da prijetnju protumači kao “žar” rasprave mi smo to shvatili upravo kako je rečeno. Crkva je otvoreno zaprijetila svima koji misle da znanost treba određivati što će se učiti u školi. Crkva je digla ruku na sve koji smatraju da su upućena i obrazovana djeca sigurnija i inteligentnija. Crkva je kao i mnogo puta u povijesti propustila ići u korak s vremenom, sa tehnologijom i znanošću. Podsjeća to na vremena kada su crkveni dužnosnici vodili napade na plesove, glazbu, astronomiju, biologiju i sve moderne znanosti koje su ovu civilizaciju i doveli do ovog stupnja razvijenosti. Da je ista ta crkva imala presudan utjecaj na razvoj znanosti – zapitajmo se gdje bi društvo i kultura bili danas ?

“Ovdje je riječ o pokušaju crkve da dominira političkim prostorom, odlukama svjetovne vlasti!”

Posljednji događaji su pokazali da je odnos vlasti prema vjerskim institucijama potrebno mijenjati. Ustav ove zemlje je napisan kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija. Članak Ustava koji govori da su crkva i država odvojeni treba biti primjenjivan – ili ga treba ukinuti. Članak 41. Ustava je napisan zbog toga što je kroz povijest ljudima bilo jasno da vjerskim institucijama treba dati jasne granice njihovog djelovanja. Ovaj sukob je davno prestao biti sukob oko 3 školska sata godišnje  koji govore o ljudskoj spolnosti. Ovdje je riječ o pokušaju crkve da dominira političkim prostorom, odlukama svjetovne vlasti i da pokaže svoju moć da ruši odluke koje donese bilo koja vlada. Pogotovo vlada koja je “socijaldemokratska” – iako je ova vlada «socijaldemokratska» samo deklarativno. Crkva ukoliko želi utjecati na političke odluke neka se kandidira na izborima, te svoj svjetonazor tim putem legalno širi. Prave kršćanske opcije na hrvatskoj političkoj sceni nema, te je u kratkoj povijesti naše demokracije nikada nije niti bilo. To nije bez razloga i to stanje na političkoj sceni nije slučajno.

Pozivamo Vladu da zaštiti ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske

Ovim putem javno pozivamo Vladu da svojim akcijama zaštiti ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske te da ustavnu odredbu članka 41. i provede. Ustavni zakon je, podsjećamo, vrhovni zakon naše zemlje. Vatikanski ugovori su direktno kršenje tog članka. Svakodnevno možemo svjedočiti da se ta zakonska odredba krši u javnim ustanovama, školama, vrtićima, bolnicama gdje se nalaze simboli samo jedne vjerske zajednice. Ta vjerska zajednica odnosi iz proračuna preko milijardu kuna u 2013. godini. Vjeronauk u školama nije u skladu sa odredbama o odvojenosti države i crkve, te ga treba održavati u bogomoljama. Država samo za plaće vjeroučitelja odvaja preko 600 milijuna kuna godišnje. Pozivamo da se ta praksa prekine, te da se izmjenama poreznog zakona uvede odredba o dužnosti vjernika da financiraju svoje vjerske zajednice doprinosom iz osobnog dohotka. Time bi bilo jasno koliko istinskih vjernika postoji u ovoj zemlji. Svima je jasno da je podatak od 87% katolika jednostavno pretjeran i da ne odgovara stvarnom stanju.

Na kraju Građanska Akcija želi podsjetiti da u u našoj zemlji ljudi teško žive, da 356.357 nezaposlenih očekuje da se crkva i država posvete pitanjima egzistencije. Pozivamo na razum i okretanje stvarnim problemima. Postoje teme od daleko većeg značaja, a to su zapošljavanje i egzistencije građana. Građani naime, da ne zaboravimo, plaćaju i ljude iz vlade, ali i iz vjerskih institucija.

Oni nisu zaslužili ni ovakvu vlast, ali ni ovakvu crkvu.

Građanska Akcija”

http://www.index.hr/vijesti/clanak/akcija-kaptol-gradjani-nisu-zasluzili-ni-ovakvu-vlast-ali-ni-ovakvu-crkvu/655406.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s