HHO: Zdravstveni odgoj protivi se Ustavu i međunarodnim aktima

Vecernji.hr

OBJAVA: 02.01.2013 / 14:44

Nova kritika kurikuluma zdravstvenog odgoja

Roditelji imaju pravo prvenstva u izboru obrazovanja za svoju djecu, piše u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima UN-a

Piše: ba/VLM

O kurikulumu zdravstvenog odgoja oglasio se i Hrvatski helsinški odbor, iz kojega su danas poručili da je Vlada uvođenjem zdravstvenog odgoja “povrijedila međunarodne pravne akte koje je postavila međunarodna zajednica, poučena gorkim iskustvom pokušaja totalitarnih režima da roditeljima putem škole otmu i (pre)odgoje djecu, a djeci oblikuju mišljenje u skladu sa svojim ‘znanstvenim’ dostignućima”.

Između ostaloga, navode u HHO-u, povrijeđeni su članak 26. Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a, prema kojemu roditelji imaju pravo prvenstva u izboru obrazovanja za svoju djecu, te članak 2. Prvog protokola Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, u kojemu piše da će država poštovati pravo roditelja da osiguraju odgoj i poučavanje u skladu sa svojim vjerskim filozofskim uvjerenjima. Krši se i hrvatski Ustav koji roditeljima jamči pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.

“Vlada je iz rasprave i odlučivanja o ovako važnoj materiji isključila i političke stranke, kao i civilno društvo, odbacujući time dijalog utemeljen na načelu audiatur et altera pars”, piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Naglašava se i da su se metodi donošenja i sadržaju programa usprotivile sve vodeće vjerske zajednice te kako retorika o “srednjovjekovnim stavovima Katoličke crkve” potiče na mržnju i predstavlja napad na najveći dio hrvatskih građana.

“Vlast i njezine medijske transmisije svoje teze o obrazovnom programu potkrepljuju argumentom da je ponuđeni obrazovni koncept utemeljen na znanosti. Isti takav argument od gotovo istih ‘autora i društvenih protagonista’ o svjetonazoru utemeljenom na znanosti slušali smo u vrijeme komunističke diktature, kada je cijela nastava morala biti prožeta neupitnom marksističkom ‘znanošću'”, navodi se u priopćenju.

Iz HHO-a na kraju poručuju da je hrvatskom obrazovnom sustavu neosporno potreban predmet zdravstvenog odgoja, no on mora biti rezultat suradnje stručnjaka, roditelja, vjerskih zajednica, škola i nevladinih udruga.

http://www.vecernji.hr/vijesti/hho-zdravstveni-odgoj-protivi-se-ustavu-medunarodnim-aktima-clanak-493084

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s