Strani mediji iznenađeni polemikom oko zdravstvenog odgoja: “Moćna Crkva napada Vladu, to nije zabilježeno već godinama

Index.hr

Piše: M.L.
Objavljeno prije 35 minuta

 

Strani mediji iznenađeni polemikom oko zdravstvenog odgoja: "Moćna Crkva napada Vladu, to nije zabilježeno već godinama"

Foto: Dragan Matić/Cropix

I NJEMAČKI tisak prati burnu raspravu u Hrvatskoj oko spolnog odgoja, ali time i objašnjavaju složen odnos između katoličke crkve – i osobito socijaldemokratske vlade u Zagrebu premijera Milanovića.

“To nije zabilježeno već godinama: moćna Katolička crkva u Hrvatskoj uvelike napada vladu zbog seksualnog odgoja u školama. Vlada pak uzvraća kako Crkva zastupa srednjovjekovna poimanja te da se ne treba miješati”, tako, na primjer, njemački dnevnik Frankfurter Rundschau sažima aktualnu burnu polemiku u Hrvatskoj o nastavnom planu i programu za seksualni odgoj u školama i javlja kako hrvatski mediji već govore o “hladnom ratu” koji je nastupio između Kaptola i vlade na Gradecu, prenosi DW.

Frankfurter Rundschau prenosi optužbe Crkve kako se time školsku djecu “podučava pornografiji, masturbaciji, sprečavanju začeća, ‘seksu bez emocija’, homoseksualnosti i spolnim bolestima.

Njemački mediji su iznenađeni žustrom reakcijom crkve i burnom polemikom koja je izbila te prenose “prepucavanja” između Crkve i Ministarstva.

“Crkveni dužnosnici dalje navode da nastavni plan sadržava ‘apsolutno neprihvatljiva stajališta o seksualnosti i o braku, koja su protivna kršćanskoj antropologiji i biću hrvatskog naroda’. Na to je hrvatski ministar obrazovanja Željko Jovanović poručio: ‘Crkva nema što tražiti u školama’.”

“Svađu između Crkve i države pokrenuo je Milanović”

Crkva je na te izjave reagirala tako što je proteklih dana u trgovinama i na kioscima dijelila letke, piše Frankfurter Rundschau. U tim lecima se poziva roditelje da ustanu protiv novog seksualnog odgoja i zatraže ukidanje te nastave. List prenosi i reakciju ministra Jovanovića kako biskupi o novoj nastavi seksualnog odgoja šire samo laži i dezinformacije”, prenose njemački mediji.

List napominje da svađe između Crkve i države u Hrvatskoj nisu započele tek raspravama o seksualnom odgoju u školama:

“Socijaldemokratski predsjednik vlade Zoran Milanović je odbio na državni praznik prisustvovati svečanoj misi. U očima mnogih građana je to bilo tabu, jer su, po njima, Crkva i država jedinstveni. Kritike u Vatikanu je izazvala i neprimjerena izjava Milanovića da tešku gospodarsku krizu te skorašnje EU članice ne može riješiti Sveti Duh, već samo zalaganje građana”, piše Frankfurter Rundschau.

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatski-hladni-rat-oko-zdravstvenog-odgoja-mocna-crkva-napada-vladu-to-nije-zabiljezeno-vec-godinama/654566.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s