Top vijest: Pismo otkriva da zvaničnici u Vatikanu zataškavaju seksualno zlostavljanje djece

Preveli i uredili: Ljubica i Zoran Šaran

Matrix World (matrixworldhr.wordpress.com)

Stephen C. Webster Raw Story

Pismo koje je napisao Vatikanski zvaničnik 1997. godine, označeno je kao „stroga tajna,“ u njemu stoji upozorenje irskim biskupima da izbjegavaju izvještavati o seksualnim zlostavljanjima djece u crkvi, s nadom da će tako izbjeći javni progon zbog skandala koji je mogao uslijediti.

Grupe žrtava svuda po svijetu su prozivale ovo pismo – njega  je prvo objavila Irska televizijska kuća RTE – kao „top vijest“ koja dokazuje organizirano suučesništvo u tisućama neobjavljenih slučaja za seksualno zlostavljanje.

Crkva je dugo tvrdila da nije i da nikada ne bi naredila biskupima da započnu sa zataškavanjem takvih groznih zlodjela, no ova izjava je očigledno lažna.

„Ako se takva naredba dala irskim biskupima, onda se primjenila svugdje,“ izjavio je Colm O’Gorman, iz Irske podružnice Amnesty Internationala za Associated Press.

AP je također primijetio da je Vatikan odbio priznati akcijski plan koju je predao Irskoj crkvi kroz naredbu da biskupi moraju u isti mah prijaviti instancama bilo koju sumnju ili potvrdu o seksualnom zlostavljanju.

Irska je napravila dvije istrage koje je sponzorirala država o seksualnom zlostavljanju unutar Katoličke crkve. Treća istraga se sprema u vrijeme pisanja ovog uratka.

U svijetlu prijašnjih događanja o raširenom seksualnom zlostavljanju djece u Katoličkoj crkvi, neki su pozvali na osuđivanje Pape Benedicta XVI zbog navodnog pomaganja u skrivanju pedofila.

Njihov poziv na osudu je pojačan otkrićem da je Katolički kardinal, sadašnji papa Joseph Ratzinger, rekao Američkim bislupima da pričekaju s izbacivanjem svećenika iz crkve, koji su osuđeni sa za seksualno zlostavljanje dva dječaka.

Vatikan ostaje pri stanovištu da papa ne može biti osuđen jer ima državnički imunitet kao vladar države.

Odluka vrhovnog suda iz 2010. godine odbacila je vatikanske argumente da čak i njihovi svećenici imaju pravo na imunitet od pravnog suđenja, i na takav način su omogućili da oficijelno zaštićeni pedofili budu dovedeni pred lice pravde i da im se sudi u SAD-u. Drugi su predložili da se Vatikan može suditi kroz International Criminal Court (ICC) Internacionalni Sud za Kriminal, po doktrini „univerzalne jurisdikcije.“

Uzimajući u obzir posljednje informacije, čini se da će se pozivi na suđenje katoličkim zvaničnicima samo povećati.

Pročitajte cijelo izvješće Associated Pressa ovdje.