Dosta vam je crkvenih napada na zdravstveni odgoj? Dođite na prosvjed!

Index.hr

Piše: P.V.

Dosta vam je crkvenih napada na zdravstveni odgoj? Dođite na prosvjed!

Foto: Duje Klarić / Cropix

DOSTA vam je agitiranja protiv zdravstvenog odgoja od strane crkve i pojedinih ekstremističkih udruga? U srijedu 16. siječnja 2013. godine izađite na ulice i jasno im to dajte do znanja!

> Crkva laže: Saznajte pravu istinu o zdravstvenom odgoju!

Udruga građana za zaštitu ljudskih prava “David” poziva građane i građanke na mirni i dostojanstveni prosvjed na kojem će izraziti svoje stajalište o uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatske škole.

Prosvjed u Zagrebu održat će se na Cvjetnom trgu, 16. siječnja u 18 sati. Udruga “David” poziva sve građane Hrvatske da u isto vrijeme izađu na trgove u svojim gradovima i da održe miran prosvjed bez držanja govora.

“Samo dođite ili ponesite transparente kojima ćete izraziti svoje mišljenje o grubom i neutemeljenom napadu Katoličke crkve na obrazovni i školski sustav”, poziva Udruga “David”.

Pozivaju se i srednjoškolci i studenti

Iz Udruge pozivaju srednjoškolce i studente da se također uključe u prosvjed. Učenicima srednjih škola preporučuju da se sami organiziraju, tako da se u podnevnom vremenu prije ili nakon nastave nađu ispred svojih škola. Studente pozivaju da se samoorganiziraju u podnevnoj ili drugoj pauzi ispred svojih fakulteta i održe mirni kratki prosvjed.

“Dođite mirno i dostojanstveno. Ako želite, napišite svoj transparent tj. svoje mišljenje o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, no tako da sadržaj ne bude uvredljiv”, poručuju iz Udruge “David”.

Crkva u kampanji rušenja struke

“O uvođenju novog predmeta Zdravstveni odgoj u škole ovih dana mediji neprekidno izvješćuju, ali neki izgleda nedovoljno razumljivo. Sa strane kritičara novog predmeta i njegovog kurikuluma nalaze se određene udruge na čelu s Katoličkom crkvom”, ističe Udruga “David”.

Podsjećaju kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo Kurikulum zdravstvenog odgoja, u kojem je crkvi sporan modul “Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje”. Kurikulumom su obuhvaćena još tri modula: “Živjeti zdravo”, “Prevencija ovisnosti” i “Prevencija nasilničkog ponašanja”.

“Potrebno je naglasiti vrlo važnu činjenicu da ovdje imamo stručni predložak zdravstvenog odgoja nasuprot kritičnom klerikalno-crkvenom mišljenju koje se uključilo u kampanju rušenja struke. Roditeljima i čitavoj javnosti se grubo i s lažnim argumentima predstavlja zaista stručno obrađen predmet zdravstvenog odgoja od strane Katoličke crkve uz pomoć pojedinih pisanih i elektronskih medija. Zbog nedobronamjerne kampanje koja poziva na rušenje struke i obrazovnog sustava RH i koja u pozadini ima čisto političke i koristoljubive motive svi građani se pozivaju na miran prosvjed”, poručuje Udruga “David”.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/dosta-vam-je-crkvenih-napada-na-zdravstveni-odgoj-dodjite-na-prosvjed/654147.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s