POZIV NA MIRAN «SKUP RAZUMA» 16. siječnja 2013. god.

Zašto?

Zato što Crkva u javnosti stvara dojam da svi dijele crkveno mišljenje i potvrđuju crkvene stavove.

Poštovane građanke, poštovani građani Republike Hrvatske,

o uvođenju novog predmeta Zdravstveni odgoj u škole ovih dana mediji neprekidno izvješćuju ali neki izgleda nedovoljno razumljivo. Sa strane kritičara novog predmeta i njegovog kurikuluma nalaze se određene udruge na čelu s Katoličkom crkvom.

O čemu se radi?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je “Kurikulum zdravstvenog odgoja” u kojem se nalazi sporan modul “Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje”.

Kurikulum osim navedenog modula predviđa još tri segmenta: “Živjeti zdravo“, “Prevencija ovisnosti“ i “Prevencija nasilničkog ponašanja“ te, suprotno primjedbama kritičara, ne sadrži niti jednu jedinu vulgarnu ilustraciju koje ovih dana javnosti podmeće Katolička crkva.

Cilj ovih modula je omogućiti učenicima usvajanje vještina potrebnih za donošenje odgovornih odluka važnih za očuvanje njihova fizičkog i mentalnog zdravlja te pomoći učenicima da razumijevanjem različitosti i putem kritičkog promišljanja izgrade pozitivan odnos prema sebi i drugima.

Potrebno je naglasiti vrlo važnu činjenicu da ovdje imamo stručni predložak zdravstvenog odgoja nasuprot kritizirajućeg klerikalno-crkvenog mišljenja koje se uključilo u kampanju rušenja struke.

Roditeljima i čitavoj javnosti se grubo i lažnim argumentima predstavlja predmet  zdravstvenog odgoja od strane Katoličke crkve uz pomoć pojedinih pisanih i elektronskih medija.

Zbog nedobronamjerne kampanje koja poziva na rušenje struke i obrazovnog sustava RH i koja u pozadini ima čisto političke i koristoljubive motive svi građani se pozivaju na

MIRAN SKUP RAZUMA

ŠIROM HRVATSKE

srijeda 16.siječnja 2013. god.

Pozivamo sve učenike svih srednjih škola u Hrvatskoj da se sami organiziraju, tako da se u podnevnom vremenu prije ili nakon nastave nađu ispred svojih škola – oni koji su završili nastavu s onima koji dolaze na popodnevnu nastavu.

Dođite mirno i dostojanstveno.

Ako želite, napišite svoj transparent tj. svoje mišljenje o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, no tako da sadržaj ne bude uvredljiv.

Pozivamo sve studente na fakultetima i višim školama da se samoorganiziraju u podnevnoj ili drugoj pauzi ispred svojih fakulteta i održe mirni kratki skup, uz vlastite transparente bez uvredljivih sadržaja,  na kojem će izraziti svoje mišljenje o napadu Katoličke crkve na uvođenje zdravstvenog odgoja u školama.

Pozivaju se svi građani Hrvatske da na trgovima svojih gradova, istoga dana uvečer od 18 do 19 sati održe miran skup podrške Zdravstvenom odgoju bez držanja govora. Samo dođite ili ponesite transparente kojima ćete izraziti svoje mišljenje o grubom i neutemeljenom napadu Katoličke crkve na obrazovni i školski sustav.

Skup razuma u Zagrebu, održat će se na Cvjetnom trgu – srijeda, 16.01.2013 god. u 18,00 sati.

Udruga David, Građanska akcija pozivaju sve na miran i dostojanstven skup  razuma Zdravstvenom odgoju samookupljanjem po čitavoj Hrvatskoj.

Obavještavamo sve zainteresirane koji se žele uključiti u održavanje “Skupa razuma” povodom Zdravstvenog odgoja u gradovima Hrvatske, da ćemo na našoj web str. i facebooku dati detaljne informacije o svemu. Zbog velikog interesa i novih prijedloga odustali smo od naziva prosvjed i odlučili se za naziv “Skup razuma”. Ponudit ćemo vam gotov plakat koji ćete moći upotrijebiti u svom gradu. Postoje najave da će se ovom skupu pridružiti mnoge Udruge, za sada je to učinila Građanska akcija iz Zagreba. Kontakt tel. za ev. informacije: 092 2631 712.

Udruga David

Jedna misao o “POZIV NA MIRAN «SKUP RAZUMA» 16. siječnja 2013. god.

1. svidjela mi se rečenica s kojom završava članak u SD 3.1.2013. Mirjane Nazor ST Ne bi pogriješili kada bismo poslušali Einsteina koji je rekao: Um je poput padobrana, funkcionira samo kada je otvoren. Bio bi to dobar tekst plakata. upotrebite ga.

Sviđa mi se