Sv.Nikola u vrtiću

Intervencija ministarstva – urodila plodom.
Zahvaljujemo gosp. ministru Jovanoviću na brzom regiranju, mi ipak vjerujemo roditeljima koji su ukazali na problem.
Udruga David

Poštovani,

šaljem vam službeno očitovanje Dječjeg vrtića Fijolica Prelog, u vezi
Sv. Nikole.

srdačan pozdrav,

Brankica Mezga, prof.- ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica

REPUBLIKA HRVATSKA

ŽUPANIJA MEĐIMURSKA

GRAD PRELOG

DJEČJI VRTIĆ FIJOLICA

Trg kralja Tomislava b.b.

40323 Prelog

Klasa: 601-01/12-01/136

Ur.broj: 2109/14-07/12-01

U Prelogu, 01.12.2012.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

Odjel za predškolski odgoj Uprave za odgoj i obrazovanje

n/r gđe. Marije Ivanković, prof.

Poštovana,

Sva djeca iz Dječjeg vrtića Fijolica u Prelogu, će i ove godine, kao i prijašnjih, a i budućih, godina, dobiti „simbolične poklončiće“  povodom blagdana Sv. Nikole. Odgajatelji će sve to kreativno upakirati, zajedno s djecom, najurednije složiti papučice, u srijedu 05.12.2012.g. kad djeca idu doma i nakon toga staviti u svaku papučicu poklon. Djeca, koja su duže vremena u našem vrtiću  znaju (a novoupisani će to ovih dana doznati),  da Sv. Nikola dolazi po noći, kada djece nema u vrtiću, donosi „male poklone“ jer nije bogat, a u svijetu ima puno djece koja čekaju poklone. Pokloni će djecu dočekati u četvrtak, 06.12.2012.g. u jutro, kad dođu u vrtić.

„Velike poklone“ djeca će dobiti od Djeda Mraza doma, ispod bora, ali će Djed Mraz prije toga doći u vrtić, porazgovarati sa svakim djetetom i donijet će poklone (didaktičke igračke) za sve skupine u vrtiću.

S obzirom da se polako gubi običaj da Sv. Nikola dolazi u kuće i tamo sreće djecu (u zajedništvu obitelji) naš je Župnik predložio (nije naredio), da se taj susret dogodi u srijedu, 05.12.2012.g. u 17,00 sati, kad je već noć, u našoj Župnoj crkvi. Odaslana ja obavijest na nivou cijelog našeg malog gradića Preloga, da će Sv. Nikola ove godine doći u Crkvu, a RODITELJI KOJI ŽELE MOGU DOVESTI DJECU TAMO. Nitko nikoga ne prisiljava, već se samo daje MOGUĆNOST roditeljima da:

1. njihovo dijete doživi Sv. Nikolu po noći
  2. sa svojim roditeljem i odgajateljem (koji želi doći, nigdje se nije spominjala obaveza dočekivanja djece u crkvi)
  3. u našoj prekrasnoj, baroknoj crkvi, u kojoj će, te večeri, biti upaljeno tisuću žarulja
  4. dobiti simbolični poklon-kojeg zajedno financiraju crkva i grad
  5. biti u zajedništvu s drugom djecu Grada Preloga
  6. bez obzira na svjetonazor-daje se MOGUĆNOST svima koji to žele

DAKLE, JOŠ JEDNOM:

1. SVA DJECA DJEČJEG VRTIĆA FIJOLICA DOBIT ĆE I OVE GODINE POKLONE U VRTIĆU
  2.  DAJE SE MOGUĆNOST RODITELJIMA, AKO TO ŽELE,  DA DOVEDU DJECU U CRKVU
  3. DAJE SE MOGUĆNOST ODGOJITELJIMA, AKO TO ŽELE, DA BUDU DIO TOG SLAVLJA
  4.  DJED MRAZ ĆE DOĆI U VRTIĆ I DONIJETI POKLONE ZA SVE SKUPINE U VRTIĆU.

Mi smo mala gradska sredina, s jednim vrtićem, jednom OŠ, jednom SŠ, jednom Crkvom i jednom Gradskom upravom i svi smo do sada dobro, međusobno surađivali, pa se najiskrenije nadam da će tako i ostati. A zabrinutim roditeljima poručujem da su vrata Uprave  vrtića uvijek otvorena i da mogu, bez „straha“, sve dileme rješavati u vrtiću, gdje je tome i mjesto.

Srdačan pozdrav,

Ravnateljica:

Brankica Mezga, prof.

Gospodine ministre Jovanoviću,

imamo još uvijek povjerenje u Vas da u ovakvim slučajevima  možete intervenirati po slovu Ustava i zakona Republike Hrvatske. Molimo da nas izvjestite što je učinjeno.
Srdačan pozdrav!

Udruga David

Poštovani,

Ispričavam se zbog anonimnosti, jednostavno se ne usudim potpisati jer ne znam što se iza svega skriva o čemu ću pisati. Ali moje tvrdnje će Vam  biti lako provjeriti.

Naime, kao roditelji vrtićkog djeteta koje pohađa Dječji vrtić Fijolica u Prelogu obaviješteni smo da djeca ove godine neće osjetiti onu svoju veliku radost dolaskom Sv.Nikole koji će im podijeliti simbolične poklone. Na prijedlog da se roditelji sami organiziraju, jer pretpostavka je da je kriza uzela maha, pa nije problem skupiti slatkiše za ovu prigodu (a djeca već željno očekuju svog najdražeg darivatelja), rečeno je da bi se ravnateljica na to jako ljutila, jer prigodni program za djecu povodom dana Sv.Nikole će biti organiziran u crkvi (a odgajatelji/ce će MORATi biti prisutni u crkvi i dočekivati djecu iz svojih grupa, bez obzira na svjetonazor)?! Navodno će to biti zajednička priredba i za osnovnoškolsku i vrtićku djecu, pa ono što sam napisao za odgajatelje onda vrijedi i za učitelje.

Dakle, to nije katolički vrtić, sva djeca nisu nužno katolici (ili bi trebali biti?). A i to su ionako premala djeca da bi ih se već sad tako usmjeravalo, a to ionako nije posao gradskog vrtića.

Zar je tako teško dopustiti djeci da osjete tu radost kao i prijašnjih godina, bez nekih ovakvih pritisaka i sl., jer vrtićka djeca to ionako ne razumiju?

Sa štovanjem,

Zabrinuti roditelji