Australiju potresa niz pedofilskih skandala u katoličkoj crkvi

Izvor: Vecernji.hr

Piše: tli/VLM

OBJAVA: 12.11.2012 / 20:03

Nacionalna istraga

Premijerkina inicijativa uslijedila je nekoliko dana nakon početka istrage u Novom Južnom Walesu gdje se nastoji ustanoviti je li tamošnji vrh katoličke crkve prikrivao slučajeve zlostavljanja djece u svojim redovima

Australska prmijerka Jullia Gillard

Foto: ‘Dennis Van TinePress Association

Australska premijerka Julia Gillard naredila je u ponedjeljak pokretanje nacionalne istrage o postupanju državnih ustanova u slučajevima tužbi za seksualno zlostavljanje djece od strane katoličkih svećenika.

Premijerkina inicijativa uslijedila je nekoliko dana nakon početka istrage u Novom Južnom Walesu gdje se nastoji ustanoviti je li tamošnji vrh katoličke crkve prikrivao slučajeve zlostavljanja djece u svojim redovima, javlja BBC koji napominje i da će istraga biti orjenitrana na religijske grupe, nevladnie udruge, državne agencije te državne centre za skrb.

Dok je Gillard istaknula kako je utvrđeno da su zlostavljači nakon otkrivanja zlodjela premještani na druge dužnosti, glavni policijski inspektor Peter Fox objavio je da posjeduje niz dokaza o skrivanju zločina i njihovih počinitelja u dolini Hunt.

Ovo je druga opsežnija istraga sličnog karaktera koja je u posljednjih nekoliko mjeseci pokrenuta na najmanjem kontinentu. Australsku javnost u rujnu je zgrozilo razotkrivanje pedofilije u crkvenim redovima koje se u državi Victoriji provodilo od 30-ih godina prošlog stoljeća. Ustanovljeno je da je do danjašnjih dana tamo zlostavljano više od 600 djece.

http://www.vecernji.hr/vijesti/australiju-potresa-niz-pedofilskih-skandala-katolickoj-crkvi-clanak-474632

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s