Pupovac: Zašto Josipović ne postavlja pitanje financiranja katoličke crkve iz robnih rezervi?

Predsjednik SNV-a u “Nedjeljom u dva”
Novilist.hr
Autor: HINA
Objavljeno: 2. rujna 2012. u 17:32


Foto Ognjen Alujević

»Zašto baš SNV, zašto ne katolička crkva, koja iz državnih rezervi, već ne znam koliko godina, također dobiva novac«, upitao je Pupovac, gostujući u HTV-ovoj emisiji »Nedjeljom u dva«

ZAGREB – Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je danas da je suglasan s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem da bi trebalo mijenjati način financiranja SNV-a, no predsjednika je upitao zašto ne problematizira i financiranje Katoličke crkve iz proračunskih zaliha.

»Zašto baš SNV, zašto ne katolička crkva, koja iz državnih rezervi, već ne znam koliko godina, također dobiva novac«, upitao je Pupovac, gostujući u HTV-ovoj emisiji »Nedjeljom u dva«.

Na opasku urednika Aleksandra Stankovića da je »Crkva često na tapetu medija«, Pupovac je uzvratio, »da, ali nije na tapetu Predsjednika Republike«.

Naglasio je da ni on osobno ni SNV nisu zadovoljni činjenicom da iz proračunskih zaliha dobivaju novac za funkcioniranje organizacije, te da su od vlade tražili da za funkcioniranje SNV-a osmisli posebnu proračunsku stavku, kao što je, primjerice, slučaj s izdavačkim poduzećem Edit Talijanske unije, koje ima vlastitu stavku u razdjelu Ministarstva kulture, ili Zajedničkim vijećem općina (ZNV), koje se financira na temelju odluke Sabora.

Pupovac je odbacio tvrdnje političkih oponenata da je u sukobu interesa jer kao predsjednik SNV-a predlaže manjinske programe, a kao član Vijeća za nacionalne manjine odlučuje o njihovu financiranju.

Kazao je da ne dolazi na sjednice Savjeta na kojima se odlučuje o programima SNV-a, upravo zato da ga se ne bi prozivalo za sukob interesa.

Istaknuo je da je novac koji manjinskim programima dodjeljuje Savjet pod nadzorom Sabora, Ministarstva financija i Državne revizije. »Na zahtjev onih koji su nas oklevetali u jednom je trenutku tu bio i DORH i nije našao nikakve nezakonitosti u trošenju tog novca«, naglasio je Pupovac.

Na pitanje baca li polemika s Josipovićem sjenu na njegov posao u srpskoj zajednici, Pupovac je ocijenio da tu nije bilo prostora za polemiku, nego da je »posrijedi bila jedna medijsko-politička hajka, koju su predvodili tzv. ozbiljni mediji u Hrvatskoj«.

Kazao je i kako institucije srpske manjine u posljednjih nekoliko tjedana nisu mogle normalno funkcionirati, ali da »vjeruje da to sve ide svom kraju«.

Na pitanje kako je sukob s Josipovićem, kojega Pupovac naziva »političkim prijateljem«, eskalirao u kratkom vremenu i »je li se tu već dulje nešto kuhalo«, odgovorio je da »ne vjeruje da se dulje kuhalo«.

»Mislim da je posrijedi problem u vezi s pojedinim napisima koji su se objavili u novinama koje izdaje SNV i u nekim drugim novinama i portalima, u vezi s pitanjem autorskih honorara i naplate autorskih honorara, gdje je predsjednik Josipović imao određenu ulogu prije nego što je postao predsjednik«, rekao je Pupovac.

Ocijenio je da je to pitanje pažnju novinara izazvalo kada je Josipović podržao ACTA-u, međunarodni ugovor o nadzoru autorskih prava, a uvjeren je da novinare pritom nisu vodili maliciozni razlozi, nego privrženost poslu.

Na pitanje je li Josipovića na reakciju natjerala povrijeđena taština, Pupovac je odgovorio, »Predsjednik nije imao državnog, ideološkog ni političkog razloga da to uradi. Nije čak imao niti pravnoga, koji bi se mogao nalaziti u bilo kojim zakonskim ni ustavnim odredbama. Međutim, volio bih da sam bio u prilici savjetovati mu da u to ne ide. Nažalost, nisam bio u prilici«.

Pupovac smatra da je polemika s predsjednikom Josipovićem prouzročila veliku štetu za državu i instituciju Predsjednika Republike, kao i »štetu koja je mogla ozbiljno poremetiti vrlo krhki balans i stabilnost međuetničkih odnosa u Hrvatskoj i koja je stvorila uznemirenost unutar srpske zajednice i u regiji«.

I dalje je uvjeren da Josipović nije trebao pozvati predsjednika Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakulu na proslavu obljetnice Oluje u Knin.

Kazao je kako je Josipović za to mogao odabrati nekog predstavnika koji bi bio nesporni intelektualac iz reda srpske manjine ili nesporni autoritet iz Srpske pravoslavne crkve.

»Ovako je samo kompromitirao sebe i svoju namjeru«, zaključio je Pupovac.

http://www.novilist.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s