Židovska organizacija DORH-u i MUP-u: Zaustavite svećenika Razuma, on negira ustaške zločine

Jutarnji.hr

TRAŽE HITNU REAKCIJU INSTITUCIJA

CROPIX

Autor: Suzana Barilar

29.08.2012.

ZAGREB – Židovska organizacija Margelov institut zatražila je od DORH-a i MUP-a da hitno pokrenu postupak protiv svećenika, povjesničara i voditelja Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu, dr. Stjepana Razuma.

Margelov institut traži procesuiranje Razuma zbog intervjua Hrvatskom listu u kojemu je, između ostalog, izjavio da Jasenovac nije bio polje sustavnog uništenja, nego radni logor, da ustaše nisu bili koljači i zločinci, a da je “Za dom spremni” jedan od ljepših pozdrava hrvatskog naroda. Takve je izjave osudio i predsjednik države Ivo Josipović koji poručuje da je “Jasenovac simbol zla koje nitko u civiliziranom svijetu, pa ni u Hrvatskoj, ne bi smio ignorirati”.

Pismo vlasti

“Predsjednik se odlučno suprotstavlja svakom iskazivanju neoustaštva, negiranju genocida i holokausta te zločinačkog karaktera ustaške NDH”, stoji u priopćenju iz njegova ureda.

Židovska je organizacija, pak, Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću poslala pismo u kojemu upozorava da Razumove izjave podliježu kaznenom progonu.

Kršenje Ustava

– DORH i MUP trebaju reagirati temeljem Kaznenog zakona, članka 325., budući da postoji osnovana sumnja da se radi o nijekanju genocida i zločinačkog karaktera ustaške NDH koje se kao takve odriče i Ustav RH – poručuje direktor Margelova instituta, Alen Budaj.