Priznala vezu sa slovenskim kardinalom Rodéom: ‘Bili smo intimni kada je meni bilo 18’

Jutarnji list

NOVA AFERA KATOLIČKE CRKVE

Franc Rodé

Wikimedia Commons

Autor: Nikolina Šajn

29.08.2012.

Bivši nadbiskup ostavio ju je jer je bila ‘premalo intelektualna’, a njezin sin traži test očinstva putem DNK

Nakon što se nekoliko mjeseci šuškalo da umirovljeni nadbiskup ljubljanski Alojz Uran ima djecu , sada su slovenski mediji otkrili da potomstvo ima i Uranov prethodnik, kardinal Franc Rodé , prefekt emeritus Kongregacije za ustanove posvećenog života u Vatikanu.

Uz pomoć više izvora, uključujući i iz svećeničkih redova, Delo je otkrilo da je 1969. tada 35-godišnji Rodé imao vezu s 18-godišnjom Tanjom Bredom S., i da mu je ona rodila sina.

– Da. Bili smo intimni. Kada je meni bilo 18 godina. Došao je k nama kada se već kao doktor na ljubljanskom teološkom fakultetu vozio prema Mariboru – rekla je 61-godišnja Tanja Breda, koja danas živi u Njemačkoj.

Novinarima je ipak rekla da kardinal nije otac njezina sina, no jest potvrdila da je s Rodéom bila u vezi 1969. Iduće je godine u njemačkom sanatoriju Svetog Josipa rodila sina Petra. Nakon što se preselila u Njemačku nekoliko su se godina dopisivali, a ostavio ju je “zbog toga jer sam navodno premalo intelektualna, premalo obrazovana”.

Ljudi iz kraja odakle dolazi Tanja Breda za Delo su ispričali da je druženje kaplana Rodéa i mlade župljanke počelo i prije njezina 18. rođendana te da su često znali ići u prirodu, kino ili na kupanje. Anonimni izvor, koji je navodno spreman i na sudu svjedočiti o svemu čega se sjeća iz tog vremena, za Delo je ispričao da je romansa u župi izazvala veliko zgražanje.

– Nikad nije otkrila tko je Petrov otac, ali cijelo se vrijeme govorilo da je Rodéov. Sjećam se da je kao 20-godišnjak došao na Jožefov hrib (crkveni Duhovno-prosvjetni centar u Celju) pitati bi li mu netko mogao nešto reći o njegovom biološkom ocu. Nitko nije htio govoriti – rekao je izvor, koji je dodao da su “prema Tanjinim riječima, njezinog učitelja vjeronauka upravo zbog nje i opozvali s Jožefova hriba”.

– Tanja se 1969. odjednom odselila na rad u Njemačkoj, a posao je našla u Siemensu. Kući je došla nekoliko godina kasnije, udana za Nijemca koji je i posvojio Petra S. Tijekom njezina posjeta rođakinji došao je i Rodé – rekao je izvor za Delo.

Petar S. danas živi na Bliskom istoku, a ovog je proljeća u Sloveniji unajmio odvjetnicu pomoću koje Rodéa pokušava nagovoriti na test očinstva. Za Delo je potvrdio da od kardinala zahtijeva DNK test te da mu je o tome i pisao, ali nije dobio odgovor. Potvrdio je i da je svog navodnog oca vidio jednom u životu, u posjetu rođakinji u Celju, kada mu je bilo pet godina.

Delo je inače i prije dva tjedna objavilo da se za Rodéa već neko vrijeme govorka da ima djecu koja žive u Ljubljani, a spekuliralo se da je i jedan od uglednijih slovenskih svećenika njegov sin. Prije mjesec se pak dana spekuliralo da upravo Rodé stoji iza prisilnog umirovljenja Alojza Urana i naredbe da napusti Sloveniju – također navodno zbog toga što ima djecu , iako u njegovom slučaju ni navodni potomci ni njihova majka nisu o tome javno govorili u medijima.

‘Isplelo se lijepo prijateljstvo s jednom djevojkom’

– Kada sam se nakon dugih godina studija u Parizu sredinom 60-ih vratio u domovinu, u mjestu gdje sam obavljao svoju službu isplelo se lijepo prijateljstvo s jednom djevojkom. To prijateljstvo moglo je prerasti u ljubav, ali smo se dogovorili da se odreknemo jedno drugog radi više vrijednosti: mog svećeničkog poslanstva. Otišli smo svaki svojim putem. Nikad se nismo toliko zbližili da bi se iz toga moglo roditi dijete, što je gospođa i potvrdila u objavljenom članku, priopćio je Rodé.

Tanja Breda doduše, jest rekla da su bili “intimni”, ali da Rodé nije otac.

– U očima i nosu stvarno sliče, ali… – rekla je novinarima.

http://www.jutarnji.hr/nova-afera-slovenske-crkve–priznala-intimnu-vezu-s-kardinalom-rod-om–a-njezin-sin-trazi-test-ocinstva-putem-dnk/1050357/

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s