Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

 

Prateći osvrte povodom dana “Žrtava totalitarnih režima” ne možemo se oteti dojmu licemjerja. Dok jedni pišu tradicionalno članke da bi zaradili svoju plaću, drugi ispunjavaju svoju političku dužnost, a treći (Katolička crkva) koriste trenutak, obrušavajući se na sve i svakoga koji misle drugačije. Duboko i sa uvažavanjem bilo kojeg života, bez obzira na pripadnost mislimo da se treba sjetiti i obilježiti povijesne tragedije ljudskih žrtava. Način na koji se to radi je čista demagogija, bilo politike ili crkve.

Postavljamo pitanje: zašto svi prešućuju jedan od najdugovječnijih totalitarnih režima – Katoličku crkvu – koja je kroz povijest ostavila iza sebe nebrojene miliune ljudskih žrtava. Mračno doba prije srednjeg vijeka, još mračniji inkvizicijski srednji vijek i na žalost  žrtve zločina svećenstva dvadesetog i dvadesetprvog vijeka djela su autoritarnog i totalitarnog režima.

Pitamo sve koji su obilježavali ovaj dan: Čije su žrtve na stotine spaljenih žena i muškaraca u Hrvatskoj i na tisuće po čitavom svijetu ? Što je sa žrtvama proganjanja i masovnog ubijanja od križarsih ratova do danas? Zar zločini silovanja i zloupotrebe mladih od strane svećenstva katoličkog pa i drugih vjerskih institucija nisu žrtve totalitarnih režima?

Udruga David

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s