Peticija za Vatikan

Change.org

(prijevod s engleskog)

Ova će peticija biti dostavljena:

Papi u Vatikan

Uhitimo Papu

 

Sastavio: Joey Kirkman

Greensboro, NC

Potpisujući ovu peticiju, prihvaćate sve uvjete pružanja usluge i pravila o privatnosti organizacije Change.org.

Papa Benedikt XVI. prozvan u tužbi na Međunarodnom kaznenom sudu. Fotograf: Vincenzo Pinto/AFP/Getty Images

Žrtve seksualnoga zlostavljanja, počinjenoga od strane katoličkih svećenika, optužile su Papu, vatikanskog državnog tajnika i još dvojicu visokih vatikanskih dužnosnika za zločine protiv čovječanstva, i to u službenoj tužbi Međunarodnom kaznenom sudu.

Optužnica, pokrenuta u Haagu u utorak, optužuje četvoricu ljudi ne samo zato što nisu uspjeli spriječiti ili kazniti počinitelje silovanja nego i za sudjelovanje u sustavnoj i naširoko proširenoj praksi poticanja seksualnih zločina diljem svijeta.

Prema CCR-u (Centru za ustavna prava), američkoj organizaciji koja je podnijela tužbe, to uključuje individualne slučajeve zlostavljanja u kojima pisma i dokumenti između vatikanskih službenika i ostalih pokazuju odbijanje suradnje sa zakonskim snagama i agencijama u potrebi za kaznenim progonom osumnjičenika.

Pam Spees, odvjetnica za ljudska prava pri CCR-u, rekla je: „Cilj je ovoga gledati na sve to s jedne više razine. Udaljavamo se od problema, a službe to čine na jednak način: kažnjeni su oni koji su upozoravali na odbijanje suradnje Vatikana sa snagama zakona. Vidljiva je protekcija nad svećenicima i njihovo zadržavanje u službi, a upravo zbog toga i ostala djeca bivaju silovana i seksualno zlostavljana.

Još je dodala: „Ne radi se samo o činjenicama koje postoje o napastovanjima nego i o načinu na koji je Crkva produbila štetu u, ponekad, nepopravljivima razmjerima.

Prema dokumentu, koji je priložen od strane CCR-a, Papa, kao poglavar katoličke Crkve, neosporivo je odgovoran za seksulano zlostavljanje djece od strane svećenika i za zataškavanje tih zločina.

CCR ustraje na tome da i Papa i ostali imaju „izravnu i najvišu odgovornost“ za zločine onih koji su njima podređeni, jednako onako kako je to i u vojnom zapovjednom lancu.

Ostali, koji su imenovani u tužbi, jesu Angelo Sodano, dekan Kardinalskoga zbora i bivši vatikanski državni tajnik;  kardinal Tarcissio Bertone, sadašnji državni tajnik koji je prethodno služio na kongregaciji za Doktrinu vjere, organizaciju koja je za cilj imala rukovanje sa sprječavanjem seksualnih napastovanja, a radila je za Papu u ono vrijeme kada je on još bio kardinal Ratzinger; i kardinal William Lavada, poglavar CDF-a, čiji su pokušaji sprječavanja seksualnih napastovanja u, ne tako davnoj, prošlosti bili iznimno kritizirani.

Megan Petersen iz Minnesote jedna je od dviju američkih žrtava koje se spominju u dokumentu, a čiji su slučajevi uvršteni u tužbu Međunarodnom kaznenom sudu. Petersen je dodijeljeno 750 tisuća dolara u prošlotjednoj građanskoj žalbi protiv crookstonske dijeceze, u kojoj je navela da ju je svećenik Joseph Jeyapaul u više navrata silovao kada je bila dijete.

Dajući izjavu u Haagu, gdje je tužba i pokrenuta, Petersen je rekla sljedeće o Jeypaulu: „On je bio Božji čovjek, a ja sam bila izrazito pobožna. Htjela sam biti časna sestra. Vjerovala sam mu.“

„Moja je uloga ovdje i da zaštitim svu ostalu djecu. Moj napadač i dalje odrađuje svoju službu među djecom i ranjivim odraslima, unatoč tomu što postoje izravne kriminalne optužnice protiv njega. Ratzinger je poglavar te organizacije i oni su njegove ovce, njegovo stado. Učinit ću sve što je u mojoj moći kako bih osigurala da se to nikada više ne dogodi nijednomu djetetu. Jeypaul je zanijekao zlostavljanja u Indiji, gdje služi kao svećenik.

Najnovije izvješće Amnesty Internationala o ljudskim pravima, koje po prvi put poziva na sud i katoličke vođe, zaključuje da postoje širom svijeta nebrojeni dokazi o seksualnim zlostavljanjima nad djecom koja su počinili članovi klera u posljednjih nekoliko desetljeća i, također, dokazi o „trajnom neuspjehu“ katoličke Crkve u zadovoljenju pravde.

http://www.change.org/petitions/arrest-the-pope

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s