Biskupi su tek obični političari

Novi List

Komentar Dražena Ciglenečkog

Foto Gojko MITIĆ / Glas Slavonije

Autor: Dražen Ciglenečki
Objavljeno: 16. kolovoza 2012. u 14:52

Crkva, međutim, ima danas u Hrvatskoj jedan drugi problem. Ona i dalje pretendira biti nekakav transcendentni moralni autoritet koji će davati naputke cjelokupnoj pastvi, a istovremeno je strogo svrstana uz određenu političku opciju

Novinski komentatori i analitičari koji sebe smatraju ljevičarima, uvijek imaju razumijevanja za javno djelovanje don Ivana Grubišića, nikad mu neće prigovoriti politiziranje religije. Grubišić bi, dakle, valjda zbog ljevičarske retorike, imao pravo baviti se politikom. No, kad su u pitanju katolički svećenici koji su, po prirodi svoje profesije, desno orijentirani, onda im se poručuje da se ne miješaju u politiku.

Naravno da je to bespredmetno. Svaki se građanin može politički izjašnjavati, čak je poželjno da to što češće čini. To u potpunosti vrijedi i za vodeće ljude Crkve, Josipa Bozanića, Marina Srakića, Marina Barišića, Antu Ivasa… Svoj svjetonazor i političke stavove ti ljudi imaju pravo javno artikulirati jednako kao i svi ostali, samostalno ili uime udruge kojoj pripadaju.

Crkva, međutim, ima danas u Hrvatskoj jedan drugi problem. Ona i dalje pretendira biti nekakav transcendentni moralni autoritet koji će davati naputke cjelokupnoj pastvi, a istovremeno je strogo svrstana uz određenu političku opciju. To tako jednostavno ne može ići.

Biskupi nisu posve bili zadovoljni ni prošlom HDZ-ovom vladom. Ivi Sanaderu jako su zamjerali izručenje generala Haškom sudu, odustajanje od ZERP-a, nevoljkost da zabrani trgovinama rad nedjeljom, a žučno su ga kritizirali i zbog Zakona o suzbijanju diskriminacije. Ali, unatoč tome nikome od svećenika, niti na višoj niti na nižim razinama, nije na pamet padalo da osmogodišnju HDZ-ovu vlast proglašava nenarodnom.

Vladu Zorana Milanovića biskupi su okarakterizirali nenarodnom sredinom travnja, formalan je povod bilo ukidanje saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom na Bleiburgu. No, za njih je ona nenarodna faktično od dana konstituiranja, 23. prosinca prošle godine. Za biskupe su članovi Vlade naprosto – protuhrvatski komunisti. Vrlo je teško primijetiti bilo kakvu razliku u sadržaju istupa predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i onoga što, recimo, govori biskup gospićko-senjski Bogović. Riječ je o jedinstvenoj oporbenoj platformi. U intervjuu što ga je Bogović povodom Velike Gospe dao Večernjem listi, nema niti slova o božjem poslanju Crkve. Na dvije stranice može se pročitati samo o 88 zastupnika zastupnika koji »nemilosrdno nameću svoju volju većini našeg naroda«, potpori »svim legitimnim akcijama za rušenje« Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i slično. Bogović čak tvrdi da se sada »nameću kadrovi iz bivšeg represivnog sustava«, a pritom »zaboravlja« da je baš njegov miljenik Franjo Tuđman preferirao takve kadrove, od Josipa Manolića i Josipa Boljkovca do Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Crkva je, znači, snažno zakoračila u političku arenu i zajedno s HDZ-om beskompromisno šiba po aktualnoj Vladi. I to je sasvim legitimno. Ali, biskupi se u tom slučaju moraju pripremiti da neće moći samo dijeliti udarce. Iz perspektive Kukuriku koalicije, Bogović, Barišić ili Srakić isti su kao Karamarko. Oni su, premda se pozivaju na onostrane sile, tek obični politički protivnici.

http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Drazena-Cigleneckog/Biskupi-su-tek-obicni-politicari

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s