Oče Lavrentije, pusti decu

enovine

15.08.2012 – 18:39

Protokol srbijanskih ubica

Piše: Bojan Tončić

Photo: Stanko Đalić

Dačić nije prvi policajac koji se, sa tragičnim posledicama, meša u tuđe poslove, a ni prvi ministar koji izmišlja procente i efekte, u ovom slučaju lečenja. Nijednom rečju šabački episkop ne kaže da li je na licu mesta video čemu daje blagoslov, kako ispunjava navodne zahteve roditelja, po uzoru na tiražne bogomoljačke kupusare o isceliteljima. Zaključuje jezivim obećanjem da “Crkva neće dići ruke od mladih ljudi”

Došlo je krajnje vreme za crkveno-državno spiranje krvi, izjave episkopa šabačkog Lavrentija i predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića u ponedeljak i utorak otklonile su sve sumnje, ako ih je iko razuman i imao, da je ubistvo Nebojše Zarupca u mučilištu “Sretenje”, u kojem su srednjevekovnoj torturi bili izloženi oboleli od bolesti zavisnosti, izdvojeni slučaj. Građanima je poslata poruka da imaju ozbiljne razloge da strahuju za gole živote i da još dugo neće živeti u državi koja ima civilizacijska obeležja. Visoki predstavnici države i Srpske pravoslavne crkve koje su 18. marta ove godine potpisali Memorandum o saradnji MUP-a i SPC na sprovođenju Strategije za borbu protiv narkomanije u Srbiji nagovestili su da osim direktnog počinioca zločina niko neće odgovarati.

Crkva nije odustala od dece: Lavrentije, preteći

Photo: sumadijapress.com

Inicicijator pisanja i usvajanja Memoranduma koji naziva i Protokolom, temeljnog dokumenta neobuzdane torture i nasrtaja na sekularnost države Dačić, izrazio je žaljenje što “odgovorni za tragediju u centru Sretenje nisu ranije uhapšeni”. Konstatovao je i “da se tamo odvijalo nasilje, ne lečenje”.

Naravno da je Centar “Sretenje” bio logor za sadističko iživljavanje, ali kako to da je ministar policije to saznao tek kada je jedan čovek – zamorac ubijen. Dačić žali zbog toga što “odgovorni” nisu ranije uhapšeni, ne najavljuje da će biti pohapšeni svi “odgovorni”, jer je, prema onome što je izrekao, njih bar nekolicina, a uhapšen je samo mučitelj Branislav Peranović.

“Ja sam kao ministar unutrašnjih poslova inicirao to (ozvaničenje crkvenog “lečenja”, prim. aut.), shodne tome što u mnogim državama na svetu – od pravoslavne crkve u Rusiji do katoličke na Zapadu – najefikasniji način lečenja bolesti zavisnosti je lečenje voljom. U 90 odsto slučajeva, kada je reč o crkvi, postoji izlečenje, za razliku od drugih načina i centara za lečenje gde je taj procenat izuzetno nizak”, rekao je Dačić.

Nije prvi policajac koji se, sa tragičnim posledicama, meša u tuđe poslove, a ni prvi ministar koji izmišlja procente i efekte, u ovom slučaju lečenja.

Episkop Lavrentije, crkveni velikodostojnik koji je, nakon slučaja Crna reka, pozvao Peranovića da u Eparhiji šabačkoj otvori lečilište, branio je sebe u izjavi za medije ćutanjem o tom pozivu sadisti protiv koga je već bio pokrenut sudski postupak. Naravno, i o tome zbog čega je Peranovića unapredio u protojereja stavrofora. Tvrdi ono što se ne može dokazati, da je Centar “Sretenje” u Jadarskoj Lešnici, formiran po zahtevu roditelja zavisnika. Baš kao što se ne može dokazati ni pretpostavka da je, daleko bilo, formiran zbog enormnog bogaćenja dvojice ktitora – utemeljivača (pedesetak hiljada evra mesečno, tvrdi vladika Porfirije).

Vladika Lavrentije objasnio je javnosti da je, navodno, veliki broj porodica narkomana “godinama vapio za pomoć da se na tom prostoru formira centar za njihovo zbrinjavanje i lečenje”. Ne može se proveriti, sumnja u istinitost je dozvoljena, poželjna, čak.

“Izašli smo u susret njihovom apelu i osnovali Centar. Da smo odbili da damo blagoslov za rad ovoga Centra bili bi, verovatno, izloženi kritikama i optužbama da Crkva ništa ne radi, da ne razume vreme, da ne brine o svome narodu, da je neaktivna”, kazao je Lavrentije.

Bahato i bezosećajno.

I episkop ima iste “informacije” o izlečenju narkomana na Zapadu, dugo je živeo o tamo, ali, ovde ima nekih specifičnosti. “Kod nas, posle svih iskušenja i lomova kroz koje je društvo prošlo i prolazi, tako nešto ne može dovoljno dobro da funkcioniše”.

Dok je danima nakon ubistva, nepristojno dugo, smišljao kako da se opere, branili su ga drugi, vladika Irinej bački i druge javne ličnosti ocenili su pripisali su Lavrentijevo podržavanje sadiste Branislava “naivnošću”, odnosno, jevđeoskom uverenju da se zlikovac “popravio”. U to može samo budala da poveruje. Da je to istina, kao i da oni veruju u to što govore.

“Očigledno, nije dovoljna samo dobra namera, kakva je bila naša. Potreban je, pre svega, visoki stupanj odgovornosti, zatim, stručnost, kompetentnost, iskustvo i znanje, kao i šira društvena podrška”, rekao je Lavrentije.

Nikakve tu dobre namere nema,nijednom rečju šabački episkop ne kaže da li je na licu mesta video čemu daje blagoslov, kako ispunjava navodne zahteve roditelja, po uzoru na tiražne bogomoljačke kupusare o isceliteljima. Zaključuje jezivim obećanjem da “Crkva neće dići ruke od mladih ljudi”.

Izjava Ivice Dačića duboko onespokojava utoliko što nagoveštava nevinost “svih” koje pominje, kao i nastavak opasnog ugrožavanja sekularnosti države; nema, takođe, ni naznake utvrđivanja odgovornosti zdravstvene inspekcije. Povodom slučaja Jadarska Lešnica saznali smo, naime, da inspekcija reaguje samo po prijavi, ali i da, kao što je rekao zvaničnik Ministarstva prosvete, ne postoji način da se vaspitno zapušteni roditelji, poput popa Branislava koji je anulirao više od 200 prekršajnih prijava, nateraju da šalju decu u obaveznu osnovnu školu.

Crkva, pak, s razlogom ne odustaje od borbe za poziciju vrhovnog presuditelja i upravljača i kontrolora, u državi čiji su eksponenti neraskidivo srasli sa mantijaškom mafijom. Bratstvo u krvi nevinih iz ratova u susedstvu odnosi žrtve i u svojoj postojbini. Na duži rok ostaje samo pitanje ko je sledeći. I knjigovodstvo od kojeg dosad nije bilo vidljive koristi.

http://www.e-novine.com/drustvo/69759-Lavrentije-pusti-decu.html

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s