Kraj Rima izgrađen memorijalni centar krvoločnom Mussolinijevom ministru obrane, na otvorenju bio predstavnik Vatikana

Izvor: Index.hr

Piše: V.Š.
srijeda, 15.8.2012. 14:57

Kraj Rima izgrađen memorijalni centar krvoločnom Mussolinijevom ministru obrane, na otvorenju bio predstavnik Vatikana

Foto: AFP

ŽESTOKA politička rasprava zahuktala se u Italiji nakon otvaranja memorijalnog centra fašističkom zapovjedniku, maršalu Rodolfu Grazianiju.

U njegovu su čast u malom mjestu pokraj Rima na račun poreznih obveznika podignuti mauzolej i memorijalni park. Kako javlja La Repubblica i prenose svjetski mediji, Graziani je bio zloglasni vojni zapovjednik tijekom fašističke diktature Benita Mussolinija koji je odgovoran za masakre kemijskim oružjem u Etiopiji i Libiji. Najutjecajnija talijanska lijevo orijentirana stranka prosvjedovala je protiv njegove komemoracije.

“Je li moguće dopustiti, prihvatiti ili jednostavno tolerirati ta 2012. park i muzej posvećujemo fašističkom generalu i ministru Rodlofu Grazianiju”, upitao je je čelnik Demokratske stranke u Laziju Esterino Montino te istaknuo njegove zločine protiv čovječnosti u Etiopiji tijekom 1930-ih godina.

Osuđeni ratni zločinac

Graziani je osuđen 1948. osuđen na zatvorsku kaznu od 19 godina, ali je pušten iz zatvora nakon što je odslužio samo dvije godine. Umro je 1955. godine. Iako uglavnom nepoznat prosječnim Talijanima 21. stoljeća, fašistički je zapovjednik svojedobno bio poznat pod nazivom “Mesar iz Fezzana” zbog egzekucija Libijaca koje je zapovjedio. Protiv etiopskih se plemena u tadašnjoj Abesiniji borio otrovnim plinom i kemijskim oružjem. Pri kraju Drugog svjetskog rata imenovan je Mussolinijevim ministrom obrane.

Otvaranju memorijalnog centra prisustvovali su načelnik sela Affilea i predstavnik Vatikana.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kraj-rima-izgradjen-memorijalni-centar-krvolocnom-mussolinijevom-ministru-obrane-na-otvorenju-bio-predstavnik-vatikana/631589.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s